Grote karperuitzetting in Maassluis en omstreken

Redactie 06-12-2019
Afgelopen zaterdag werden er circa 200 spiegelkarpers uitgezet in de regio.
Foto: SVBD

Zaterdag 30 november heeft SportvisserijBelangen Delfland circa 200 spiegelkarpers uitgezet in de regio. De karpers werden uitgezet in de west-boezem - beter bekend als het vlieten- en vaartenstelsel - welke onder meer Maassluis, Vlaardingen en het Westland doorkruist. De karpers werden uitgezet ter bevordering van de visstand in dit waterstelsel.

Om 12.00 uur arriveerden alle karpers vanuit Frankrijk voor een laatste stop. Stuk voor stuk werden de karpers gewogen en op de foto gezet, waarna ze hun vrijheid tegemoet konden zwemmen.

Spiegelkarpers hebben elke een uniek schubbenpatroon, waardoor ze allemaal te herkennen zijn. Zelfs over een aantal jaar. Als deze karpers in de toekomst gevangen worden, kunnen ze teruggemeld worden door de vissers. De hengelsportvereniging en het hoogheemraadschap kunnen de terugmeldingen vergelijken met de foto en het gewicht van de uitzet. Zo kan de gezondheid en groei van de karpers over de jaren heen gevolgd worden.

Rond 15.00 uur werden de laatste karpers naar hun nieuwe omgeving gebracht. Dankzij een grote groep vrijwilligers verliep de uitzet soepel en konden alle karpers snel te water gelaten worden.