Sfeerproeven bij Kleindierenvereniging Westland: Beestenbende bij Jan Olsthoorns ranch

Redactie 12-12-2019
Foto: ELArie Verkade bij zijn Vlaamse Reuzen.

Westland kent een rijk verenigingsleven. In de vrije uurtjes ontmoeten Westlanders elkaar in buurthuizen en clubgebouwen om zich gezamenlijk op hun liefhebberij te storten. Het Hele Westland wil wel eens weten wat zich binnen bij de kleine verengingen afspeelt. Deze keer: Sfeerproeven op de show van kleindierenvereniging Westland.

door Evelyne Lammerding

Een haan kraait luid in de ruimte. Bij de ingang van de grote schuur wordt koffie geschonken. Een man draait aan het Rad van Fortuin. Keurmeesters hebben hun werk er inmiddels op zitten. Dit is de speciale herfstavond voor de honderd leden van de Westlandse kleindierenvereniging. Ze zijn samengekomen op de Olsthoornranch in 's-Gravenzande.

Tweemaal per jaar houdt de club een kleindierententoonstelling. Vlaamse Reuzen, Lotharingers, zwarte kippen, hoenders, Hollandse krielkippen en sierduiven vullen de schuur. Het zijn er 336 in totaal, weet Sjaak van der Salm uit Kwintsheul. Iedereen hoopt op waardering voor de dieren.

Hyacintduiven

''Kwartels, lachduiven, groenvleugelduiven. Die staan daar,'' wijst Van der Salm. Maar nu laat hij zijn Hyacintduiven zien. De Hyacintduif is een oude duivensoort. Een sierduif. "Ze worden vanaf de 18e eeuw gezien,'' zegt hij, "de duif is afgebeeld op een schilderij uit 1710. Nu zijn er nog maar tweehonderd van deze oud-Hollandse duiven in het land.''

De clubsecretaris heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar met dezelfde Hyacintduif het hoogste aantal punten gescoord. "Met 96 punten is hij de mooiste duif. De keurmeesters kijken naar hoe je duiven staan, naar de tekening op de vleugels, de conditie.'' Van der Salm glundert als hij over zijn hobby praat. Hij houdt zijn duiven bij het Westlands Museum in Honselersdijk.

Satijn Ivoor

De andere winnaar komt uit Leidschendam. Gerard Brouwer showt zijn witte konijnen met rode oogjes van het ras Satijn Ivoor. De keurmeesters bepaalden dat Brouwer zowel de nummer 1 als de nummer 2 in zijn categorie heeft. Twee glimmende bekers en een flesje wijn valt zijn eer te beurt. "Hij heeft een prijzenkost vol thuis,'' zegt zijn vrouw Corry.

Brouwer zelf heeft van kleinsaf konijnen. Toen een neef hem dertig jaar geleden eens meenam naar een wedstrijd, werd hij daardoor gegrepen. Sindsdien doet hij mee aan wedstrijden. De laatste tien jaar met Satijn Ivoor. Wat hem aantrekt in de konijnen? "Ik houd van de jongen. Altijd een verrassing om te zien hoe ze opgroeien.'' Nee, hij houdt ze niet allemaal. Thuis heeft hij 24 Satijn Ivoor-konijnen.

Tattoo

Arie Verkade 'niet van de rijke tak' uit De Lier is bekend met Brouwers konijnen. Hij is de tatoeƫerder van de vereniging en rijdt langs alle leden waar konijnenjongen zijn geboren. Ze krijgen een nummertje in hun oor, zodat helder is wie wie is. "Kijk, in dit oor zie je 9WL348. De 9 staat voor het jaar waarin het konijn is geboren. Deze komt uit 2019. WL staat voor Westland. Vlaardingen bijvoorbeeld heeft VL. De 3 is de maand: maart. Het getal daarna geeft aan om het hoeveelste jong het van de maand gaat. Dit is het 48e Westandse konijn van maart 2019 ''

Rust

Zelf heeft Verkade twintig Vlaamse Reuzen van wie er zes op de show staan. De reuzen geven hem rust. "Ik ben internationaal vrachtwagenchauffeur. Door de week ben ik weg. Op zaterdagmiddag maak ik de hokken schoon. Van tijd tot tijd borstel ik ze. Ik deel mijn hobby met Ton van der Meer. Hij heeft vijftien Vlaamse Reuzen. Zaterdagmiddag is onze konijnendag. We hebben een gezamenlijke prijzenkast,'' lacht hij.

Verkade vindt de reuzen gemakkelijk: "Je kan ze voeren wat je wilt, er geldt alleen een minimumgewicht van 7,4 kilo. Andere konijnen hebben ook een maximumgewicht.'' De gedachte daaraan alleen al maakt hem ellendig. Laat zijn konijnen maar lekker knagen.

Bent u ook lid van een leuke, kleine vereniging en vindt u het gezellig als we een keer komen sfeerproeven? Mail dan de redactie op redactie.hhw@uitgeverijwestmedia.nl met als onderwerp 'Sfeerproeven'.