Sfeerproeven bij Sjoelvereniging De Heijdse Glijers: Competitie en gezelligheid rond de sjoelbak

Redactie 09-01-2020
Foto: ELOme Gerrit van der Ende richtte de club tien jaar geleden op.

Westland kent een rijk verenigingsleven. In de vrije uurtjes ontmoeten Westlanders elkaar in buurthuizen en clubgebouwen om zich gezamenlijk op hun liefhebberij te storten. Het Hele Westland wil wel eens weten wat zich binnen bij de kleine verengingen afspeelt. Deze keer: Sfeerproeven bij sjoelvereniging de Heijdse Glijers in Ter Heijde.

door Evelyne Lammerding

Elke donderdag gaan ruim vijftig sjoelers uit het hele Westland en van daarbuiten naar Ter Heijde toe. Daar stelt Gerrit van der Ende - voor clubleden Ome Gerrit - in dorpshuis Het Vrondel vanaf 12.00 uur drie sjoelbakken op. Verspreid over de hele middag, die in Het Vrondel tot 18.30 uur duurt, zetten de Heijdse Glijers hun beste beentje voor.

Op de eerste donderdag van het jaar stroomt het dorpshuis al vroeg vol. De zaal hangt nog vol met kerstversiering. Rond de klok van half drie zit de sfeer er behoorlijk in.

"Iedereen gooit drie keer,'' zegt Gerrit van Spronsen uit Monster. Hij is een van de scheidsrechters die bij de bakken zitten voor een eerlijk verloop van het spel. Van Spronsen zit bij bak 1. "Er zijn dertig stenen. Het maximale aantal punten dat je kunt spelen is 148. Alleen de grote jongens doen dat.''

Scheidsrechters

De scheidsrechters hebben een grote houten dobbelsteen en een klein plankje van hout tot hun beschikking om ervoor te zorgen dat alles eerlijk verloopt. "Sommigen zeiden dat ze twee keer hadden gegooid, terwijl ze al drie beurten hadden gehad.'' Hij draait de dobbelsteen bij, zodat het zichtbaar is om de hoeveelste beurt het gaat.

Met het houtje bepaalt de scheidsrechter welke stenen wel of niet in de vakken zijn gegleden. "Een steen moet echt binnen zijn.''

Tenslotte moet een nieuw systeem van punten tellen bijdragen aan een eerlijke competitie. De formulieren waarop de scheidsrechter alle noodzakelijke gegevens noteert, worden direct verwerkt in een computersysteem.

Oprichter

Gerrit van der Ende geniet van de spelende leden. Vanachter een tafeltje kijkt hij naar de sjoelers. Hij vertelt over de club die hij tien jaar geleden oprichtte. "Ik woon in 's-Gravenzande. Maar in mijn hart ben ik een Heijer. Een deel van de familie woont hier. Op donderdag ging ik altijd naar het dorpshuis. Er werd geklaverjast.''

Tot zijn verdriet zag Van der Ende het aantal kaarters teruglopen. Om het dorpshuis weer meer levendigheid in te blazen, kwam hij op het idee een sjoelvereniging te beginnen. "In juni ging ik met mijn idee naar de voorzitter van de dorpsvereniging. In september is de club begonnen.''

De voorzitter van de dorpsvereniging van Ter Heijde is Aart Maat. Hij zit bij Van der Ende aan tafel. Ome Gerrit en Maat zeggen beiden verbaasd te zijn over de groei die de club heeft doorgemaakt. "Ik zou tevreden zijn met tien tot vijftien man,'' zegt de oprichter. "Binnen een jaar hadden we dertig leden. Nu zijn er 53 spelende en een aantal niet-spelende steunleden.'' De club viert het 10-jarige jubileum in september.

Competitie

In september begint ook de tweede helft van de competitie. "De jaarcompetitie is verdeeld in twee helften,'' zegt Maat. "De eerste loopt van 1 januari tot 1 juni, de tweede van september tot en met december. Leden kunnen promoveren en degraderen.''

Janny Boers uit Monster promoveerde in 2019 van poule 3 naar poule 2. "Maar vandaag ging het niet zo best. Dat zegt nog niks hoor, ik kan nog overgooien.'' Ze vindt het ook niet erg, omdat de sociale contacten voor haar minstens zo belangrijk zijn als de competitie.

Voor Ben Prins uit Poeldijk wordt 2020 het jaar waarin hij van poule 3 naar poule 2 gaat. Dat althans is zijn goede voornemen, lacht hij. Maar net als de andere leden, staat de gezelligheid voor hem voorop.

[KADER]

Bent u ook lid van een leuke, kleine vereniging en vindt u het gezellig als we een keer komen sfeerproeven? Mail dan de redactie op redactie.hhw@uitgeverijwestmedia.nl met als onderwerp 'Sfeerproeven'.