Hoogerwerf en Van Ruijven brons op NK shorttrack

Redactie 06-01-2020
Foto: Bert van LobensteinDylan Hoogerwerf (r.) en Lara van Ruijven (ernaast) op het ereschavot.

Dylan Hoogerwerf uit Wateringen en Lara van Ruijven uit Naaldwijk hebben in het weekeinde van 4 en 5 januari beiden brons gehaald op het NK shorttrack. Monsternaar Kay Huisman werd twaalfde.

Hoogerwerf legde op de 1500 meter een stevige basis voor zijn succes. Hij is een erkend sprinter, maar pakte op deze relatief lange afstand een keurige vijfde plaats. Vervolgens realiseerde hij zijn doel op de 500 meter. Op die afstand wilde hij de landstitel veroveren en dat lukte door zowel in de heat, halve finale als de finale te winnen. Op de 1000 meter dreigde het podium in het algemeen klassement uit zicht te raken. Hoogerwerf miste de hoogste finale. Door de B-finale te winnen, werd hij zesde was op die afstand. In de superfinale over 3000 meter reed hij bekeken mee en ging op tijd voorin het veld zitten. Hij werd derde in die rit en sleepte het brons in het algemeen klassement binnen achter Sven Roes, die het NK onverwacht won, en uittredend kampioen Daan Breeuwsma.

Soepel derde

Naaldwijkse Lara van Ruijven was titelverdedigster op het NK. Zij werd in de eindrangschikking nu derde, achter de oppermachtige Suzanne Schulting en Rianne de Vries. Op de 1500 meter werd Van Ruijven als sprintster opvallende soepel derde. Op de 500 meter, de afstand waarop ze wereldkampioen is, had ze tegenslag. In de halve finale kwam ze in de knel, werd 4e, maar omdat ze was gehinderd werd ze toegevoegd aan de A-finale. Daarin was het opnieuw knokken. Ze werd teleurstellend vijfde op die afstand. Met een derde plaats op de 1000 meter hield ze zicht op het eindpodium, maar dan moest ze in de superfinale over 3000 meter wel voorin eindigen. Met een tweede plaats op die afstand stelde ze het brons veilig.

Afstand

Huisman reed een sterk NK. Als rijder van de regioselectie RTC Midden moest hij de strijd aan met het Nederlands team en andere regiorijders. Op de 1500 meter plaatste hij zich voor de halve finale. Daarin kwam hij achter regiogenoot Dylan Hoogerwerf net tekort voor de A-finale. Zijn tweede plaats in de B-finale betekende een negende plaats op die afstand. Op de 500 meter werd Huisman 16e. Op de 1000 meter bereikte hij de halve finale, waarin hij lang zicht had op een plek in de A-finale. Door zijn vierde plek achter Hoogerwerf was hij veroordeeld tot de B-finale. Uiteindelijk werd hij op de 1000 meter 10e, wat hem in de eindrangschikking een 12e plaats op dit NK opleverde.