Aanmelden voor de Adriaan Dessing Prijs 2020

Redactie 17-01-2020
Foto: PRDe eerste Adriaan Dessing Prijs werd uitgereikt aan Robbert Dessing, nazaat van de naamgever.

Vanaf woensdag 15 januari is het aanmelden voor de Adriaan Dessing Prijs 2020 geopend. De Adriaan Dessing Prijs is dé architectuurprijs voor Westland en Midden-Delfland en wordt dit jaar voor de tweede maal uitgereikt.

Ontwerpers, ontwikkelaars en/of eigenaren van een pand uit deze eeuw kunnen zo'n pand aanmelden op naam van de ontwerper, ontwikkelaar of eigenaar. Het winnen kan ook afhankelijk zijn van de mate van inbreng van deze personen op het ontwerp. Een deskundige jury zal zich buigen over de aanmeldingen en daaruit drie genomineerden en de uiteindelijke winnaar kiezen. Naast de schoonheid van het gebouw, kijkt de jury met name ook naar de inpassing van het gebouw in haar omgeving. Dus; past het gebouw daar waar het werd gebouwd?

Streek

Maar wat moet je nou precies gedaan hebben om voor deze prijs in aanmerking te komen? De jury van de Architectuurprijs, bestaande uit Carla de Kovel, Sandra Burggraaf, Peter Keijzer en Piet van der Valk, geeft graag enkele concrete voorbeelden van mogelijke inzendingen: "Het ontwerp of ontwikkeling en bouw van eigentijdse woning(en) c.q. appartementen, kantoor, bedrijfsgebouw of openbaar toegankelijk gebouw, als school, theater, verenigingsgebouw e.d. Ook het ontwerp of ontwikkeling en uitvoering van een openbaar werk als brug en/of een stuk infrastructuur of een parkachtige omgeving maakt kans. Het ontwerp of ontwikkeling van een gerealiseerd stedenbouwkundig plan voor een woonwijk, bedrijventerrein, centrumplan, winkelcentrum of sportcomplex mag ook aangemeld worden. Wel moet het gerealiseerde werk zich in een van de dorpen van de streek het Westland bevinden.

Aanmelden

Aanmelden kan door twéé A4-tjes beschrijving van het object en een reden waarom dit werk in aanmerking komt voor de prijs op te sturen. Voeg daarbij maximaal één A3-tje met tekeningen, plattegronden en gevels en één A3-tje met foto's. De bestanden kunnen als PDF-bestanden gemaild worden naar info@adriaandessingprijs.com.

Je hoeft geen architect, ontwikkelaar of aannemer te zijn om mee te werken, naar wie de publieksprijs gaat. Je hoeft ook niet volwassen te zijn om het gebouw of terrein van je keuze bekend te maken; ook leerlingen van Westlandse scholen kunnen meedoen. Op de website wordt nog bekend gemaakt hoe u stemmen.

Publieksprijs

De jury van de architectuurprijs zal in maart 2020 bekendmaken wie de drie genomineerden voor de Adriaan Dessing Prijs 2020 zijn en op welke wijze het publiek hierop in de eerste twee weken van april van dit jaar kan stemmen. De prijs zal, naast publiciteit en roem, bestaan uit een geldbedrag van 1000 euro, een oorkonde en een beeldje. De prijzen worden uitgereikt tijdens de bijeenkomst van het Woonevent Westland op zaterdag 18 april om circa 11.30 uur. Aansluitend wordt dit jaar voor de eerste maal ook een publieksprijs uitgereikt waarvoor een geldbedrag van 500 euro, een oorkonde en een beeldje wordt uitgereikt. Meer informatie over hoe hieraan mee te doen volgt nog.

De aanmeldingen voor de juryprijs kunnen tot uiterlijk vrijdag 28 februari per mail worden gedaan. Lees ook via het reglement op de site verdere voorwaarden die gesteld zijn. Meer informatie is te vinden op www.adriaandessingprijs.com.