Sfeerproeven bij Koersbalvereniging Maasdijk: 'Acht punten voor Truus'

Redactie 23-01-2020
Foto: ELRiet Boekestijn is met haar 91 jaar het oudste lid van de club.

Westland kent een rijk verenigingsleven. In de vrije uurtjes ontmoeten Westlanders elkaar in buurthuizen en clubgebouwen om zich gezamenlijk op hun liefhebberij te storten. Het Hele Westland wil wel eens weten wat zich binnen bij de kleine verengingen afspeelt. Deze keer: Sfeerproeven bij de koersbalvereniging in wijkcentrum de Prinsenhof in Maasdijk.

door Evelyne Lammerding

"Acht punten voor Truus,'' klinkt het. Applaus. Truus Doorduin uit Maasdijk heeft net vier gele koersballen over de groene mat richting het witte balletje - de jack - gerold. Alle vier liggen het dichtst in de buurt van de jack, het richtpunt. En de jack ligt nou net in het vak waar de punten dubbel tellen.

Doorduin is een van de fanatieke spelers. Ze speelt ook in Naaldwijk. "Ik kom uit Maasdijk, maar heb 25 jaar in Naaldwijk gewoond. Drie jaar geleden ben ik teruggekomen naar Maasdijk. Toen ben ik ook lid geworden van de Maasdijkse koersbalvereniging."

Uitleg

Een half uur voor aanvang legt clubvoorzitter Adrie Vellekoop uit hoe het spel werkt. De groene mat van acht meter lang en twee meter breed is het speelveld. Aan het eind van de mat is een witte streep zichtbaar.

Het spel begint met het rollen van de jack: het witte balletje waarop de deelnemers vier speelballen mikken. Wie vervolgens de speelbal het dichtst in de buurt van de jack rolt, krijgt een punt. Als de jack in het vak achter de witte streep ligt, en de speelbal in dat gebied dichtbij het mikpunt komt, telt die voor 2 punten.

Het koersballen is 6 november 1996 in Maasdijk begonnen. Vanaf 1997 begon de puntentelling. Het was ook het jaar waarin de koersbalvereniging in het leven werd geroepen. "'Meer bewegen voor ouderen' heette het toen,'' zegt Vellekoop. De club was bedoeld om senioren na hun pensionering in beweging te houden.

Loting

Het is kwart voor negen als de leden binnendruppelen. Bij binnenkomst trekt iedereen een nummertje. Door deze loting ontstaan zeven koppels die vanaf 9.00 uur tegen elkaar spelen.

Riet Boekestijn komt altijd wat later, weet iedereen. Zij komt met de Plusbus vanuit De Lier naar de Prinsenhof. "Maar de Plusbus rijdt vanaf 9.00 uur,'' verklaart Vellekoop.

Met haar 91 jaar is Boekestijn het oudste clublid. "In mei hoop ik 92 te worden,'' zegt ze lachend als ze is aangeschoven. Eerst was haar man Cor de oudste van het stel, maar vijf jaar geleden overleed hij. Hij zat een jaar in het verpleeghuis De Triangel. "Ik kwam er ook, maar wij dachten dat we samen weer naar huis zouden gaan, hier in Maasdijk.''

Ze zegt het jammer te hebben gevonden dat de omstandigheden de terugkeer naar huis, in Maasdijk, niet toelieten. "Nu woon ik zes jaar in De Lier. Ik kom er oorspronkelijk vandaan, maar na ons trouwen gingen we naar Maasdijk. We zijn 23 jaar geleden samen op de koersbalvereniging gegaan.''

De sociale contacten bij de vereniging wil Boekestijn niet missen. "En koersbal is een mooie afleiding,'' stelt zij.

Boekestijn is niet de enige die 'van buiten komt'. Jopy van den Enden bijvoorbeeld komt samen met haar man uit Honselersdijk. "Maar we hebben het spel hier 23 jaar geleden geleerd. En het is hier gezellig, dus blijven we hier.''

Ongeveer de helft van de leden zijn 'oudegedienden', de anderen zijn er in de loop der jaren bij gekomen. Het jongste clublid is 77.

Koffie

Als de laatste koersbal richting de jack is gerold, is het tijd voor de koffiepauze. Met wat lekkers erbij: Piet van Mil trakteert omdat hij 7 januari 86 werd.

De tweede ronde begint als de koffie op is. Vellekoop heeft de lijst opnieuw gerangschikt, zodat er nieuwe koppels ontstaan. "In het jaar spelen we drie keer vier maanden.'' Maar nieuwe leden hoeven niet te wachten tot een periode voorbij is, zegt hij. "Je kan direct instappen. Wij zouden blij zijn met nieuwe leden.''

Bent u ook lid van een leuke, kleine vereniging en vindt u het gezellig als we een keer komen sfeerproeven? Mail dan de redactie op redactie.hhw@uitgeverijwestmedia.nl met als onderwerp 'Sfeerproeven'.