Zesde editie Westland MTB Beach Challenge: 'We hopen op 200 deelnemers'

Redactie 24-01-2020
Foto: Marcel van 't HoffDe Westland MTB Beach Challenge wordt voor de zesde keer gehouden.

Komende zondag zullen zo'n 200 fanatiekelingen met hun MTB over het Westlands strand crossen. Zij doen mee aan de 6e editie van de Westland MTB Beach Challenge. Voor de winst; voor de uitdaging; maar vooral voor het goede doel.

Deelnemers aan de strandrace op zondag 26 januari kunnen zich opmaken voor 40 kilometer ploeteren door het zand. Tegenwind is gegarandeerd, want halverwege de route wordt gekeerd. De deelnemers verzamelen zich 's morgens vroeg bij Paviljoen Zomertijd in 's-Gravenzande. Daar zal burgemeester Bouke Arends om 9.30 het startschot lossen, waarna de deelnemers vertrekken in de richting van Hoek van Holland. Daar aangekomen draaien ze de fiets om en gaan ze over het strand naar Scheveningen. Zodra ze het Zuidelijk Havenhoofd bereikt hebben, wordt weer koers naar 's-Gravenzande gezet. De deelnemers gaan de strandtent nog éénmaal voorbij om via het Stuifkenszand weer naar Hoek van Holland te gaan. Daarna rijden ze weer terug naar Zomertijd om de 40 kilometer af te sluiten met soep en broodjes.

Thijs

"De MTB Beach Challenge biedt een uniek parcours", vertelt Dennis Wannet van De Juiste Versnelling. "Deelnemers gaan twee keer over de zandmotor en ook nog een pittig stuk door de duinen. Die afwisseling tussen mul zand op het strand en daarna weer verhard fietspad maakt de race extra interessant." Dat het parcours goed valt blijkt aan de stijgende deelnemersaantallen. "Het begon zes jaar geleden met 65 deelnemers als actie om geld op te halen voor deelname aan Team Westland, maar dit jaar hopen we de 200 aan te tikken."

Tussen die 200 bevinden zich een aantal bekende namen. Wannet: "Na jaren lobbyen staat Thijs Zonneveld voor het eerst aan de start van onze strandrace en hij neemt zijn maten van het strandteam Theo Schilder Alkmaar: Hidde Bos, inmiddels een bekend gezicht bij onze strandrace, maar ook Jordy Buskermolen, Thom Leegwater en Sybren Welling. Renner Maarten Wynants van de ploeg Jumbo-Visma heeft ook aangegeven serieuze belangstelling te hebben, maar zijn komst is nog niet zeker. Wel zeker is de komst van Europees strandrace kampioen Ivar Slik."

Doel

Ieder jaar wordt een nieuw goed doel gekozen door de stichting. Vorig jaar werd zo'n 12.000 euro opgehaald voor Spieren voor Spieren. Dit keer gaat de opbrengst naar Stichting zeldzame ziekten fonds. Met de opbrengst kan men wetenschappelijk onderzoek doen, bekendheid geven aan zeldzame ziekten en lotgenotencontact faciliteren.

De MTB Beach Challenge is voor iedereen toegankelijk en er zijn verschillende categorieën waarin de deelnemers kunnen uitkomen: licentiehouders, basisleden en cyclo. Alle categorieën zijn weer onderverdeeld in heren en dames. "Bij de basisleden starten veel streekgenoten terwijl de deelnemers bij de licentiehouders echt uit het hele land komen. We hopen op nog wat extra inschrijvingen, maar we hebben op dit moment al een mooi deelnemersveld. Maar, inschrijven kan nog steeds!"

Aanmelden kan op de dag zelf tussen 16.00 en 17.00 uur in Paviljoen Zomertijd in 's-Gravenzande, of zondag op de dag zelf tussen 8.00 en 9.00. Deelname kost 25 euro. De top 30 heren van de licentiehouders start op 26 januari om 9.30, de overige licentiehouders heren en dames starten om 9.35, de basis heren 9.40 en de cyclo heren om 9.45.Zie voor meer informatie www.westlandmtbbeachchallenge.nl.