Pijlers van de samenleving - Marianne de Groot: 'Ik maak andere mensen, maar ook mijzelf blij'

Redactie 06-02-2020
Foto: George Ongkiehong\nVrijwilligerscoach Marianne de Groot en vrijwilliger Monika zijn tevreden over een goede match.

Marianne de Groot is Vrijwillige Coach bij Vitis Welzijn. Ze begeleidt mensen die graag als vrijwilliger willen werken, maar een steuntje in de rug nodig hebben. Zo hielp ze Monika Cirslik, die nu twee ochtenden per week bij Careyn werkt.

door Linda van der Klooster

Er zijn veel verschillende soorten vrijwilligerswerk in het Westland en ze zijn allemaal te vinden op de website westlandvoorelkaar.nl. "Er is in het Westland vrijwilligerswerk op veel verschillende plaatsen en in veel mogelijke werkzaamheden", vertelt Marianne. Ze helpt de vrijwilligers die hulp nodig hebben. "Bijvoorbeeld omdat ze het zelf moeilijk vinden om ergens te beginnen, of de weg niet weten. Soms worden ze doorverwezen door de gemeente Westland of andere organisaties. Mijn uitdaging is om precies de passende plaats te vinden. Ik ontdek waar mensen warm van worden. Daarna loop ik een poosje met ze mee om te kijken of het gaat zoals we gedacht hadden. De meeste keren zijn de mensen ontzettend blij en dankbaar dat ze op deze manier aan de slag kunnen. Het is heel dankbaar werk."

Broodstukjes

Monika Cirslik is een van de dankbare 'klanten' van Marianne. "Ik doe twee ochtenden per week vrijwilligerswerk bij Careyn", vertelt ze. "Ik help tijdens het ontbijt op de gesloten afdeling met de demente mensen. Die hebben erg veel aandacht nodig. Ik help ze met het brood in stukjes snijden en thee maken, maar ik probeer vooral veel contact met ze te maken. Dat is heel belangrijk."

Monika is in 2001 vanuit Polen naar Nederland gekomen. "Na jarenlang in de tuinbouw werken kreeg ik gezondheidsproblemen. Ik zocht iets om toch bezig te zijn. Vitis Welzijn heeft mij goed geholpen om iets te vinden. Ik sprak niet zo goed Nederlands en wist niet op welke deuren ik moest kloppen. Marianne wist dat wel."

Toen Monika net begonnen was sprak ze vaak met Marianne. "Nu vraagt ze nog af en toe hoe het gaat met mij en mijn vrijwilligerswerk. Ik werk hier nu meer dan een jaar en ik ben blij dat ik toch nog iets nuttigs kan betekenen. Ik maak andere mensen, maar ook mijzelf blij."

Goede berichten

Marianne knikt. "Het is voor ons als coach ook heel fijn om te horen dat je de mensen op de juiste plek heb geplaatst en dat ze zelf ook blij zijn en groeien. Careyn is ook erg tevreden over Monika. Ze doet het keigoed en ik krijg alleen maar goede berichten."

"Dit vrijwilligerswerk is ook goed voor mij", zegt Monika. 'Mijn taal wordt er beter van. Ik leer communiceren. Met sommige mensen hoef je niet te praten. Dan hoef je alleen te kijken om te zien wat ze willen. Ik had vroeger veel kritiek op mijzelf, maar ik heb ontdekt dat ik geduld heb en hart heb voor mensen. Nu ben ik trots op mijzelf."

Ook werken als vrijwilliger of vrijwilligerscoach? Zie westlandvoorelkaar.nl.