Sfeerproeven bij Video Groep Westland: Filmen, monteren en samen kijken

Redactie 07-02-2020
Foto: Video Groep WestlandOp de clubavonden hebben de de creatieven het over de technische kant van hun hobby en ze bekijken elkaars films.

Westland kent een rijk verenigingsleven. In de vrije uurtjes ontmoeten Westlanders elkaar in buurthuizen en clubgebouwen om zich gezamenlijk op hun liefhebberij te storten. Het Hele Westland wil wel eens weten wat zich binnen bij de kleine verengingen afspeelt. Deze keer: Sfeerproeven bij Hobby Filmclub Video Groep Westland 's-Gravenzande.

door Evelyne Lammerding

Maandagavond, iets over half acht. Achter de schuifwand van de bibliotheek aan het Zandeveltplein in 's-Gravenzande klinkt geroezemoes. De leden van de Video Groep Westland zijn er al voor de bijeenkomst die elke twee weken om 20.00 uur begint.

De filmclub werd opgericht in maart 1980 en telt 31 leden, zegt voorzitter Kees de Wilde. Op de clubavonden hebben de de creatieven het over de technische kant van hun hobby en ze bekijken elkaars films.

Vakantiefilm

De Wilde heeft zich in 2006 aangesloten bij de Westlandse videogroep. "Ik film sinds 1978,'' zegt hij. "Ik maak vakantiefilms. Vroeger filmde ik de kinderen en ik heb veel gefilmd op het transportbedrijf dat ik had.''

Zijn eerste videoproductie was een bedrijfsfilmpje. "Die ging over de garage en de vrachtwagens van firma MJ de Wilde,'' lacht hij. "In 2006 heb ik het bedrijf verkocht.'' Na de verkoop had hij meer ruimte om zich op zijn hobby te storten. Inmiddels heeft hij vele films gemaakt. Amerika is een favoriet onderwerp. "De Grand Canyon, Route 66, je blijft er filmen.''

De wijzers van de klok tikken naar 8 uur, het tijdstip waarop het programma begint. "In het eerste deel behandelen we een technisch onderwerp,'' zegt De Wilde. "Na de pauze gaan we films kijken.''

Demonstratie

Voor in de zaal zit aan een tafel met computeropstelling Herman de Heer uit 's-Gravenzande. Hij verzorgt deze avond een demonstratie over het optimale gebruik van Google Earth in een film. "Google Earth is eigenlijk een amusementsprogramma,'' begint hij en trekt de leden mee in zijn verhaal. Op een groot scherm in de zaal is te zien wat hij precies doet. De leden krijgen alle doorlopen stappen later nog in een handout toegestuurd, belooft De Heer hen.

Piet Jansen uit Honselersdijk heeft aandachtig meegekeken. "Ik werk met een ander software-programma, maar deze informatie kan ik verder interpreteren op mijn systeem.'' Zijn eerste film maakte Jansen in 1957. Die is per toeval ontstaan, zegt hij. "Ik ging naar Engeland en was op zoek naar een fotocamera. Maar bij de fotograaf in Naaldwijk stond alleen nog een filmcamera. Die kon ik meekrijgen.'' Hij maakte opnamen in Londen en in Scarbourough. Bij terugkomst kocht hij een camera en is hij niet meer gestopt met filmen. Daarnaast heeft Jansen een uitgebreid beeldarchief opgebouwd. Zo kon de oud-chrysantenteler in 2001 voor de Floriade een film maken over 100 jaar chrysantenteelt. Hij selecteerde daarvoor foto's – de oudste uit 1902- , 16 mm-films, dia's en videofragmenten. "We hebben 10 uur gewerkt aan een film van een half uur,'' lacht hij.

Activiteitencommissie

Anke de Bruin uit 's-Gravenzande heeft zich in 2014 bij de club aangesloten. Begonnen in het analoge tijdperk, wilde ze na de overgang naar de digitale tijd meer weten over de nieuwe manieren van filmen. Die kennis doet zij op bij de vereniging. "En we helpen elkaar veel,'' zegt zij.

De activiteitencommissie bedenkt telkens nieuwe opdrachten. De Bruin beleeft het meeste plezier aan het maken van 1- en 2-minutenfilmpjes. "De ene keer filmen we spreekwoorden of gezegden, de andere keer zetten we film op muziek. Zo had ik laatst een filmpje gemaakt van mijn kleinkinderen op het liedje 'Onder moeders paraplu','' zegt ze met een twinkeling in haar ogen.

Na de pauze bekijken de leden films van vijf clubgenoten. De onderwerpen variëren van een rondreis op Tenerife tot een bijzonder komisch filmpje over een wielrenner. Voorzien van commentaar keren de leden rond half elf weer huiswaarts. Over twee weken weer.