Gerard van der Stok hoopt op de Tourmalet zijn grote verdriet een plekje te geven

Redactie 13-02-2020
Gerard van der Stok verloor in twee weken tijd zijn vrouw Lydia.
Foto: PR

Gerard van der Stok uit De Lier was precies op tijd met zijn inschrijving als deelnemer aan Team Westland. Als driehonderdste maakte hij het gezelschap vol dat in juni de Tourmalet gaat beklimmen.

"Ik heb er wel over moeten nadenken", zegt Gerard. "In principe staat kanker centraal bij Team Westland, maar mijn drijfveer is het feit dat ik in veertien dagen tijd Lidia, mijn vrouw, heb verloren aan Cadasil. De ziekte zorgt ervoor dat eiwitten in de bloedvaten ophopen, waardoor je veel kans hebt op herseninfarcten en bloedingen. Het is een genetisch erfelijke aandoening. In 2016 kreeg Lidia te horen dat zij niet aan MS, maar Cadasil leed. Ze heeft het altijd het ergst gevonden dat ze de door genen bepaalde ziekte zou kunnen doorgeven aan haar kinderen. Ik ga het steentje hardlopend naar boven brengen."

Geen woorden

Gerard van der Stok was er lang niet zeker van dat hij eraan toe was om als deelnemer met Team Westland mee te gaan. Aandringen van Aad van Noordt en meer geweldige mensen trok hem over de streep. "Je komt meteen in een bijzondere wereld terecht. Je mag heel veel warme mensen ontmoeten. Ik heb daar echt geen woorden voor. Ik ga tegenwoordig op donderdagavond spinnen in de Wielepet, bij René van Dijk. Daar zitten allemaal mensen die in juni meegaan naar Frankrijk. Dat zijn stuk voor stuk geweldige mensen met het hart op de juiste plek."

Gerard kijkt uit naar de week van 17 juni. "Het zal best een emotioneel gebeuren worden, maar ook heel mooi. Daar kun je veel steun uit halen en waarschijnlijk helpt het bij het vinden van een plekje voor mijn grote verdriet."

Spullen

Van der Stok is van plan het keitje ter nagedachtenis aan zijn Lidia hardlopend naar het monument onder de top van de Tourmalet te brengen. "Dat zal een hele opgave zijn, maar er zijn vier rustposten onderweg en bovendien heb ik de hele dag de tijd. Ik ben van plan om van de tocht te genieten en ik zal proberen een hele hoop emoties achter me te laten."

Zoals alle leden van Team Westland moet Van der Stok geld binnenbrengen voor het goede doel, aan kanker gerelateerde activiteiten in de regio. "De manier waarop had ik al lang bedacht. Ik ga een vlooienmarkt organiseren. Ik ging vroeger vaak met mijn kinderen naar vlooienmarkten. We huurden dan een kraam en die kinderen hadden de dag van hun leven. Er worden heel veel acties rondom Team Westland georganiseerd, maar daar is nog geen vlooienmarkt bij. Samen met Aad van Noordt en René van Dijk ga ik dat organiseren. Ik vraag mensen spullen die ze niet meer gebruiken, maar die een tweede leven verdienen, bij me in te leveren. Het is niet de bedoeling dat we worden opgezadeld met waardeloze ouwe meuk, de spullen moeten nog bruikbaar zijn. We vragen de mensen de handel op zaterdag 28 maart af te leveren in de Wielepet. Op 29 maart tussen 12.00 uur en 16.00 uur kunnen kooplustigen komen kijken of er iets van hun gading tussen zit."