Vrijwillig mentor Ron de Bruin: 'Als mentor kun je hier werkelijk het verschil maken'

Redactie 14-02-2020
Foto: MHRRon de Bruin tussen zijn twee cli\u00ebnten.

Ron de Bruin uit Monster (53) is mentor van twee cliënten met een verstandelijke beperking; een vrouw van 39 die zelfstandig woont en begeleiding krijgt van 's Heeren Loo en een man van 62 die in een woongroep woont op het Westerhonk in Monster. Hij haalt veel voldoening uit zijn vrijwilligerswerk.

"Ik heb persoonlijk ervaren dat door bezuinigingen, wachtlijsten en door het veranderen van beleid van zorginstellingen de aandacht en begeleiding van mensen met een beperking niet meer is zoals we dat graag zouden willen", steekt Ron van wal. "Hierdoor ben ik gemotiveerd geraakt om op het maatschappelijke vlak mijn steentje bij te dragen. Door mijn lichamelijke gezondheid heb ik besloten om minder uren te gaan werken. Door de tijd die daardoor vrijkwam was de keuze snel gemaakt; ik ben vrijwilliger geworden bij stichting Mentorschap Haag en Rijn."

Opkomen

Een mentor ondersteunt mensen die niet volledig zelfstandig kunnen mee draaien in de huidige hectische maatschappij. Buiten het ondersteunen en adviseren met zaken op het gebied van welzijn en zorg is de mentor ook een uitbreiding van hun sociale netwerk dat bij veel cliënten erg klein is. Ron: "De professionele begeleiding van de cliënten heeft, vaak door bezuinigingen en minimale bezetting, niet altijd genoeg tijd om de cliënten optimaal te ondersteunen. Het is belangrijk om als mentor op het gebied van zorg, behandeling op te komen voor je cliënt. Als mentor kun je hier werkelijk het verschil maken. Het is dus niet alleen koffie drinken of een stuk wandelen of fietsen met je cliënt zoals een bezoekvrijwilliger, maatje of buddy. Als vrijwillig mentor ben een wettelijke vertegenwoordiger van je cliënt voor alles wat te maken heeft met zorg en welzijn."

Het mentorschap wordt officieel, door de rechtbank ingesteld. Dit betekent onder meer dat je een stem hebt bij zorgplanbesprekingen en op de hoogte moet worden gehouden door instellingen en instanties over alle zaken die met het welzijn van je cliënt te maken hebben.

Mede daarom volgt iedereen die mentor wil worden een cursus waarin je zo goed mogelijk wordt voorbereid op het mentorschap. "Daarnaast kun je altijd een beroep doen op de coördinator van Mentorschap Haag en Rijn bij moeilijke beslissingen. Ook worden er bijeenkomsten georganiseerd waar je met andere mentoren je ervaringen kunt delen."

Glimlach

Ron is zo'n twee á drie uur per twee weken bezig als mentor. "De stelregel is dat je jouw cliënt gemiddeld eenmaal per twee weken bezoekt. Bij calamiteiten zal het wat meer tijd kosten, en zal er wel direct gehandeld moeten worden. Een film kijken kost dus net zoveel tijd als een goeie daad verrichten. Na een bezoek aan mijn cliënten kom ik altijd met een glimlach en een voldaan gevoel weer thuis."

Wil je je vrije tijd ook nuttig besteden en mijn collega mentor worden? Neem dan contact op met Gera Fokkens. Er is momenteel een wachtlijst met cliënten die dringend een mentor nodig hebben. Bel 06-31640646, mail naar g.fokkens@mentorschaphr.nl of kijk op www.mentorschaphaagenrijn.nl.