Zwembad de Hoge Bomen Naaldwijk: Wel of geen toekomst?

Redactie 19-02-2020
Foto: []

Zwembad de Hoge Bomen in Naaldwijk zou nieuwbouw krijgen. Het college vraagt nu of het bad wel mee kan de toekomst in. De gemeente zit financieel omhoog. De politiek lijkt het bad niet te willen sluiten.

door Evelyne Lammerding

Sportwethouder Pieter Varekamp (VVD) heeft onlangs laten weten dat zwembad de Hoge Bomen teveel capaciteit heeft voor het aantal bezoekers. Volgens Varekamp trok het zwembad nog geen 600.000 bezoekers in 2017, terwijl het bad een capaciteit heeft voor een miljoen bezoekers.

In totaal zou er 20 tot 35 miljoen euro naar de Westlandse sport gaan als alle wensen worden ingewilligd. Dat geld is er niet. Het openhouden van het zwembad de Hoge Bomen vergt volgens de wethouder een investering van 13,5 tot 20 miljoen euro. Moet het bad dan open blijven, vraagt de wethouder zich af. Oppositiepartijen kunnen er met hun pet niet bij, coalitiepartijen wachten de ontwikkelingen af.

Voorjaarsnota

De nieuwbouwplannen voor de Hoge Bomen stonden vorig jaar nog in de Voorjaarsnota. Ondanks een oplopend begrotingstekort tot 14 miljoen euro in 2023 zouden voorzieningen zoals zwembaden behouden blijven. Dat zeiden Varekamp en wethouder Ben van der Stee (LPF, Financiën) in oktober. Maar het plan voor de Hoge Bomen ontbrak in de begroting die de gemeenteraad in november behandelde. Nu lijkt het zwembad in zijn geheel op losse schroeven te staan.

Remmert Keizer, fractievoorzitter van GemeenteBelang Westland vindt het triest dat het college nog geen enkel besluit heeft genomen voor de sportverenigingen: "Het college trekt alle plannen zo groot en breed dat er geen besluit komt. Het is besluiteloosheid troef bij dit college,'' constateert Keizer. "Zonder weerwoord van de raad verdween het onderwerp. Nu is er nog niks gedaan. Het college moet met een plan komen waarover de raad kan beslissen.''

Voorstel

"Het college moet nu met een voorstel komen. Wij willen over alle mogelijke oplossingen meedenken,'' zegt Dave van Koppen, fractievoorzitter van LPF Westland. "Of het nieuwbouw, een verbouwing of een creatieve oplossing wordt, maakt ons niet uit.''

Varekamp spreekt van een bezoekersaantal van een ruime 560.000 in 2017 aan de Hoge Bomen dat een miljoen kan ontvangen. Daarmee zou het bad overcapaciteit hebben. In die denklijn, gecombineerd met het geldprobleem, klinkt het niet onlogisch de deuren te sluiten.

"De zomer van 2018 hebben ze niet meegeteld. Want dat was een hele warme zomer,'' zet Peter Duijsens, fractievoorzitter van oppositiepartij Westland Verstandig daar tegenover.

Korte termijn-denken, vindt Dave van Koppen, fractievoorzitter van coalitiepartij LPF Westland. "Er ligt een nieuwbouwwijk en er wordt nog bij gebouwd. Westland groeit naar 140.000 inwoners. Als je nu faciliteiten sluit, zit je over tien jaar met een probleem.''

Het CDA vindt het te vroeg om te bepalen of de Hoge Bomen open moet blijven of moet sluiten. "Wel moeten we bezien hoe Westland er over tien jaar uitziet. Je kunt niet blijven volhouden dat elk dorp zijn eigen zwembad moet hebben. Misschien is een oplossing voor de Hoge Bomen wel het 'opofferen' van een stuk perceel voor woningbouw, voor senioren bijvoorbeeld,'' reageert CDA-fractieleider Jenny Vermeer.

Lange baan

Westland Verstandig ergert zich aan het 'langebaanwerk' van het college. "Nieuwbouw voor het zwembad, plannen voor de Noviteit en het Huis van de Buurt worden samengevat in een plan. Voor de Hoge Bomen werd ook de combinatie van zwembad, woningen en een school onderzocht. Vervolgens horen we dat er geen geld voor is. Nu willen ze op zoek naar een private investeerder. Zo komt alles op de lange baan,'' stelt Duijsens. "En stel dat er geen private investeerder is? Dan hebben we een groot probleem, was het antwoord. Maar wie wil een zwembad bouwen met daarbij sociale woningen.''

Nico de Gier van eenmansfractie PvdA herinnert zich dat in het verleden na veel moeite een private investeerder was gevonden. Probleem: die wilde geen zwembad. "Die wilde een luxe Spa maken.'' De Gier stelt dat Naaldwijk het zwembad niet kan missen, omdat het dorp daarvoor te groot is. Het college mag zijn hersenen er nog over kraken.