Coronavirus zet streep door sociale leven

Redactie 12-03-2020
Foto: Stock

De maatregelen wegens coronavirus hebben het openbare leven in Westland zo goed als stilgelegd. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs.

Naast de gevolgen voor het bedrijfsleven is het resultaat een enorme kaalslag in de Westlandse agenda's. Vele instanties sluiten hun deuren. WestlandTheater De Naald is dicht, alle voetbalwedstrijden zijn afgelast en ook het Westlands Museum sluit haar deuren. Sportverenigingen in de hele regio hebben hun kantines tot nader orde gesloten en ook dorpshuizen als Het Vrondel in Ter Heijde blijven voorlopig dicht. De Westlandse bibliotheken blijven tot nader order open, maar alle activiteiten zijn geschrapt. De Protestantse en Katholieke kerken in onze regio hebben de kerkdiensten voor de komende weken afgelast.

Gemeente

De gemeentehuizen van Westland aan de Verdilaan en aan de Laan van de Glazenstad in Naaldwijk zijn ook dicht. Alleen zeer noodzakelijke zaken kunnen nog aan de publieksbalie worden geregeld. De gemeentewerf blijft wel open, huisvuil wordt ook opgehaald en boa's zijn buiten aan het werk, maar de raadsvergaderingen zijn afgelast. Het college van burgemeester en wethouders vergadert voortaan niet meer fysiek, maar per videoverbinding en per mail. De Week van het WestlandHart is geannuleerd. Tijdens deze week zouden Westlandse vrijwilligers in het zonnetje worden gezet door hen aan diverse activiteiten mee te laten doen. Ook het gemeentelijke inloopspreekuur, dat maandag 16 maart zou plaatsvinden, werd geannuleerd. Ook worden er geen lintjes en WestlandStekken meer uitgereikt en komt de burgemeester niet meer op bezoek bij 100-jarigen. Vitis Welzijn is gestopt met al haar activiteiten, behalve de Plusbus. Voor deze vervoersdienst geldt een maximum van twee personen per rit. Mensen met ziekteverschijnselen worden niet vervoerd.

Kom niet in de kas

Al voordat de nieuwe maatregelen werden afgekondigd werd bekend dat Kom in de Kas dit jaar niet doorgaat. Het evenement waar glastuinbouwbedrijven hun deuren openen voor een publiek van ongeveer 30.000 man zou plaatsvinden op 4 en 5 april in De Lier. De organisatie kijkt nu naar 2021 voor een herkansing. Ook het Oranjefonds besloot al voor het bericht van de minister om NLdoet, de vrijwilligersactie die 13 en 14 maart zou plaatsvinden, af te gelasten.

Carma

Tal van kleine en grote evenementen zijn uitgesteld of geannuleerd. Hardlopers kunnen de Ruitenburg Halve Westland in Naaldwijk, die gepland stond voor zaterdag 21 maart, doorhalen in hun agenda. De spinningmararthon voor Team Westland, 14 maart in de Wielepet, ging eveneens niet door. Het Westlands Schoolvoetbaltoernooi is ook geannuleerd. Dat is besloten in samenspraak met de verenigingen die de wedstrijden op 15 en 22 april zouden organiseren. Uitstellen bleek geen optie.
Bezoek Westland heeft besloten om de geplande opening van het toeristische-recreatieve seizoen op dinsdag 31 maart niet door te laten gaan. Inloophuis Carma in Naaldwijk, een ontmoetingsplek voor mensen met kanker en hun naasten, heeft alle activiteiten tijdelijk opgeschort in verband met het coronavirus. Het bestuur wil niet dat hun gasten, veelal kwetsbare mensen, onnodig risico lopen. Het Westlands Mannenkoor heeft tot eind maart alle repetities afgelast en ook het lenteconcert op zaterdag 18 april in De Veiling in Poeldijk gaat niet door. Het Lierse museum De Timmerwerf heeft haar deuren ook gesloten en de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul schrapt haar spreekuur van 4 april. Cultuurverbinders annuleert haar Rock 'n Roll party van 18 april. Ook de Eva Demaya Wandeltocht van 21 maart gaat niet door.

Uitstel

De tweede Leo Geubbels-lezing, vrijdag 20 maart in 's-Gravenzande, is afgelast, evenals de ledenvergaderingen van de KBO en die van FeVoWest. Het optreden van The Psalm Project in 's-Gravenzande is uitgesteld en de Musical de Druiventrap op vrijdagavond 20 maart in St. Andreaskerk in Kwintsheul gaat niet door. St. Cecilia zou volgende week 'Planken' spelen, maar gaat nu voor een herkansing in juni. Kingsdeal zou zaterdag de 14e optreden in Monster, maar komt nu in december bij Blues aan Zee. De Westlandse Slagwerkdag, die de 22e zou zijn, wordt ook verplaatst. Het Historisch Café in 's-Gravenzande op 18 maart, de opening van de expositie 'Oranje Comité al 100 jaar voor heel De Lier' en de Cursusmarkt sterk in je werk die volgende week in Naaldwijk zou worden georganiseerd door Kasgroeit zijn afgelast of verplaatst.