Westland Reünie 2020 afgeblazen

Redactie 08-04-2020
Foto: Archief - SV

De jaarlijks terugkerende feestweek van Naaldwijk, die dit jaar van dinsdag 25 tot en met zondag 30 augustus zou plaatsvinden, is in deze vorm en grootte afgeblazen. Het evenement, bekend onder de naam Westland Reünie, is de grootste festiviteit van het jaar en trok voorgaande jaren veruit de meeste bezoekers van alle in Naaldwijk centrum georganiseerde evenementen en activiteiten.

"Juist dat gegeven heeft ons tot dit treurige besluit gebracht," melden de bestuursleden van BIZ Naaldwijk Winkelrijk. "In deze ongekende tijden zijn wij als winkeliersvereniging na veel beraad tot de conclusie gekomen dat het voorlopig maatschappelijk niet verantwoord is om mensenmassa's te creëren op de schaal waarop dat gebeurt tijdens de feestweek." Voorzitter Rein Wiendels geeft toe dat het geen makkelijke beslissing was. "We hebben eindeloos gesproken met vele betrokkenen; horecaondernemers, diverse winkeliers en natuurlijk ook de burgemeester."

Niet verantwoord

Laatstgenoemde - burgemeester Bouke Arends - kan zich nog niet committeren aan een definitieve beslissing en wil in juni verder beraad plegen op basis van de dan actuele stand van zaken. Voor de winkeliers en horecaondernemers is dat te laat. "De voornaamste reden is en blijft dat wij het welzijn van onze samenleving niet verder in gevaar willen brengen. Gezien de ontwikkelingen in onder andere China en Italië, geloven wij niet dat het verantwoord en gepast is om ruim vijfduizend mensen op onder andere het Wilhelminaplein samen te laten komen - ook niet over vier maanden. Daarnaast zijn er bijkomende zaken die bevestigen dat we hiermee het juiste besluit hebben genomen, hoe droevig ook."

Uitgaven

Het BIZ-bestuur doelt hiermee op de arbeidsintensieve organisatie van de Westland Reünie; het kost veel tijd en energie om een evenement van zo'n omvang te organiseren. Vanzelfsprekend komen daar ook de nodige uitgaven bij kijken. "Als we de organisatie nu zouden doorzetten, moeten we kosten maken, met het risico dat er op een later tijdstip vanuit de overheid wordt besloten dat een vergunnings-verplicht evenement ook in augustus geen doorgang mag vinden. Veel ondernemers in het centrum van Naaldwijk - zoals in heel Nederland - verkeren nu in zwaar weer. Extra uitgaven die niet teruggedraaid kunnen worden is het laatste wat zij nu kunnen gebruiken." De bestuursleden benadrukken dat de ondernemers in Naaldwijk bovendien straks de handen vol zullen hebben aan het draaiende houden van hun onderneming.

Duidelijkheid

Achter de schermen werkt de winkeliersvereniging ondertussen wel aan een alternatief plan. "Mocht de situatie in Nederland sneller verbeteren dan wij nu verwachten en het verantwoord zijn om een evenement te organiseren, dan hebben we nog wel een back-up plan." Over wat die plannen inhouden, willen de bestuursleden zich nog niet uitlaten. Zij willen eerst de ontwikkelingen omtrent de volksgezondheid op de voet blijven volgen. "Wij vinden het nu vooral belangrijk om het welzijn van de maatschappij als prioriteit te stellen, onze verantwoordelijkheid te nemen, duidelijk te scheppen en de winkeliers en horecaondernemers in Naaldwijk te helpen waar we kunnen. Wij steken liever onze energie in alle 52 weken van het jaar, in plaats van enkel in de feestweek. Wij moeten ons nu inzetten en klaarmaken voor de toekomst van Naaldwijk en hoe wij het centrum weer onder de aandacht gaan brengen bij de consument, wanneer we deze verschrikkelijke periode achter ons kunnen laten."

[KADER]

Ook Ter Heijde gaat 1iet door

Ook het jaarlijkse dorpsfeest van Ter Heijde aan Zee wordt dit jaar niet gehouden. Het feest, dat van 29 juni tot en met 4 juli op de agenda stond, wordt geschrapt wegens het coronavirus. Dorpshuis Het Vrondel was al gesloten tot 1 juni en de dorpsvereniging heeft vorige week besloten dit tot einde seizoen te handhaven. Het dorpsfeest, normaliter de afsluiting van het seizoen, komt dus ook te vervallen.

"Als bestuur hebben we dit besluit genomen gezien een groot deel van de leden tot de kwetsbare groep behoort", laat de dorpvereniging weten. "Vele activiteiten gericht op deze doelgroep waren reeds stopgezet en zoals het zich laat aanzien zal het sociale leven nog wel even stilliggen."

Tijdens de zomerperiode zou het dorpshuis een grote verbouwing ondergaan, maar deze wordt nu eerder uitgevoerd. Om de verloren tijd een beetje in te halen zet het bestuur er op in om op 1 augustus open te gaan; een maand eerder dan normaal. "In welke vorm of activiteit is nu lastig te zeggen, veel is afhankelijk van de ontwikkelingen en maatregelen vanuit de overheid."