De Naald: 'Bewaar je ticket, geniet later'

Redactie 14-04-2020
Foto: Archief - Rolf van KoppenNico Baars zoekt achter de schermen naar vervangende data om geannuleerde voorstellingen in te halen.

"We vragen al een aantal weken veel geduld en begrip van onze gasten", zegt Nico Baars, directeur van WestlandTheater De Naald. Daar komt deze vraag nu bij. Landelijk is vorige week de campagne 'Bewaar je ticket, geniet later' van start gegaan waarmee theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals alle bezoekers vragen om hun tickets te behouden en zo de culturele sector te steunen.

De Naald sluit zich aan bij de gezamenlijke oproep van de verschillende brancheverenigingen en vraagt gasten om hun ticket te bewaren tot de deuren weer opengaan: Bewaar je ticket, geniet later. De sector heeft in gezamenlijkheid een regeling ontwikkeld, met ondersteuning van het ministerie van OC&W en volgens de regels van de ACM. Ook de culturele sector wordt hard getroffen door de coronacrisis, waardoor ook De Naald die haar deuren vanaf half maart heeft moeten sluiten. Tientallen voorstellingen, films en uitvoeringen moesten daardoor worden geannuleerd.

Passend aanbod

Achter de schermen worden zoveel mogelijk vervangende data gezocht om geannuleerde voorstellingen in te halen. Indien er een nieuwe datum is gevonden om de voorstelling in te halen, dan blijft het oorspronkelijke ticket gewoon geldig. Bezoekers met kaarten ontvangen hier persoonlijk bericht over. Nico Baars benadrukt echter: "Met de sector hebben we afgesproken dat we bezoekers pas echt kunnen gaan informeren over vervangende data als duidelijk is wanneer onze deuren weer open mogen. Vooralsnog is De Naald tot 1 juni gesloten, maar het is op dit moment nog uiterst onzeker of we wel echt vanaf 1 juni weer open kunnen."

Is het helaas echt niet mogelijk een voorstelling te verplaatsen en de voorstelling wordt definitief afgelast, of als de bezoeker verhinderd is op de nieuwe datum, dan wordt het volledige aankoopbedrag op een (digitaal) tegoed gezet. Dit kan later online of via de balie van De Naald ingewisseld worden bij het kopen van tickets voor een andere film of voorstelling. Tot slot kunnen bezoekers ervoor kiezen om hun ticket om te zetten in een donatie, waarmee zij artiesten, makers en het theater steunen. "Het is echt bijzonder en hartverwarmend om te zien wat voor reacties we krijgen", aldus Baars. Al direct vanaf de sluiting, via de mail en social media heeft een aantal gasten zelf al aangegeven hun kaartje te willen doneren als ze er geen gebruik van kunnen maken."

Brede steun

De Naald heeft er uiteraard begrip voor als bezoekers om welke reden dan ook niet van deze regeling gebruik willen of kunnen maken; zij kunnen alsnog hun geld terugvragen. De wijze waarop de restitutie verloopt is omschreven in de 'Regeling ticketgelden coronacrisis' en is gerelateerd aan de datum van de (oorspronkelijke of verplaatste) voorstelling. Meer informatie over 'Bewaar je ticket, geniet later' kun je vinden op bewaarjeticket.nl en voor Engelstaligen op saveyourticket.nl.