'Strandhoreca heeft extra steun nodig'

Redactie 14-05-2020
Foto: Archief - Marieke BoonHet zal nog even duren voordat dit weer een bekend beeld is...

Georganiseerde sportieve strandactiviteiten mogen weer sinds afgelopen maandag. En naar verwachting mogen de strandtenten vanaf 1 juni weer gaan draaien. Desondanks is 2020 voor de strandtenthouders een verloren seizoen. "Een tweede steunpakket is nodig.'' De lobby loopt landelijk. Langs de Westlandse kust wachten ze af.

door Evelyne Lammerding

Aan het weer heeft het niet gelegen. Het voorseizoen is prachtig. Leon de Zeeuw bouwt zijn strandpaviljoen Breez aan de 's-Gravenzandse kust in maart voor het zesde jaar op."We waren net klaar toen we dicht moesten.'' Het uitverkochte openingsfeest was gepland op 21 maart, een week na voltooiing van de opbouw.

Naast het strandpaviljoen runt De Zeeuw een evenementenbureau. Hij organiseert er sportieve strandactiviteiten zoals kitesurfen en strandzeilen mee. De bedrijven zijn met elkaar vervlochten. Samen zijn ze populair als bedrijfsuitje voor ondernemingen. In maart regent het afzeggingen. "Negentig procent van de reserveringen is geskipt,'' zegt hij.

De strandhoreca moet het ook hebben van de vrijgezellen- en trouwfeesten. De maanden mei en juni zijn traditioneel de populaire trouwmaanden. "Trouwerijen zijn opgeschoven naar volgend jaar,'' aldus de ondernemer.

Omzet

Met het organiseren van afhaalmaaltijden probeert De Zeeuw nog iets omzet te behalen. "Maar de parkeerplaatsen zijn dicht. Bezorgen vanaf het strand is complex.''

De gemeente Westland kan deze maandag nog niet zeggen wanneer de parkeerterreinen worden vrijgegeven.

Met de bezorging van de Moederdagbrunches is het goed gegaan, zegt De Zeeuw.

Tweede lichtpuntje komt van de sportieve strandactiviteiten die weer mogen. De Zeeuw benadert zijn klanten sinds maandag. Hij laat hen weten dat het weer mogelijk is in groepen van maximaal tien personen te strandzeilen en kitesurfen.

Zoals alle strandtenthouders hoopt De Zeeuw 1 juni de eerste gasten op het terras te verwelkomen. Geluk voor strandtenthouders: Wie wil kan makkelijker extra vierkante meters creëren rond het paviljoen. Maar verder wordt het moeilijk omzet te genereren.

Met de verplichte 1,5 meter afstand kan Breez bijvoorbeeld maximaal dertig gasten op het terras hebben, waar normaal honderdvijftig gasten kunnen zitten. "Behalve ruimte tussen de zitplaatsen, moeten de routing, de ruimte bij de toiletten en bij de in- en uitgang worden verruimd,'' legt De Zeeuw uit.

Winter

Daarnaast is deurbeleid nodig, omdat gasten moeten reserveren. De horeca-exploitant hoopt in de winter te mogen blijven staan. "Wij maken kosten voor het opbouwen in maart, maar we hebben geen omzet gemaakt. Als we in de winter door mogen, dan halen we de opbouwkosten van dit jaar eruit.''

Olaf Taling heeft sinds zes jaar het vaste strandpaviljoen Coast bij Monster. Hij zit niet - zoals in de twaalf jaar daarvoor toen hij nog seizoensgebonden werkte - met opbouwkosten. Taling heeft achttien werknemers voltijd in dienst. Maar die vormen volgens hem niet de hoogste kostenpost. Die zit in de vaste lasten.

"Nu krijgen we deels steun. Hoe gaat het straks?'', vraagt hij zich af. "Buiten kunnen wij op 1,5 meter gasten ontvangen. Binnen mogen dertig gasten zitten. Terwijl wij voor veel meer ruimte hebben. Als het mooi weer wordt in juni en het terras volloopt, zingen we het wel uit. Maar stel dat juni slecht wordt en we binnen dertig man kwijt kunnen. Dan zitten we met extra hoge kosten.''

Taling is wel helemaal startklaar. Coast is volgens de normen ingericht. De menukaart is iets kleiner. "Wij hebben het menu op placemats laten drukken, zodat we niet de hele tijd kaarten te hoeven schoonmaken. En we voeren een deurbeleid.''

Optimistisch

Coast blijft bestaan, stelt de ondernemer optimistisch. "We moeten een gaatje zoeken, maar dat vinden we wel.''

Ook De Zeeuw verwacht te overleven. "In de afgelopen vijf jaar heb ik kunnen sparen. Ik raak dat allemaal kwijt, maar ik kan wel door. Wie net is begonnen of pas heeft geïnvesteerd, heeft het veel moeilijker. Banken zijn coulant. Voor een half jaar. Daarom is het belangrijk dat we de winter kunnen doordraaien. Dat scheelt veel geld en we kunnen de hele maand maart open zijn. En er moet een tweede noodfonds komen.''