Stervensbegeleiding in coronatijd

Redactie 06-06-2020
Foto: FLCo\u00f6rdinator Elma Kuipers (links) en vrijwilliger Bea van Staalduinen zien ook positieve ontwikkelingen voor Beukenrode door de uitbraak van het coronavirus.

Ook voor Beukenrode palliatieve thuiszorg en hospice had én heeft de uitbraak van het coronavirus grote impact. Zowel voor de gasten, de zorgprofessionals als de vrijwilligers. Maar net als de overheid in de gewone samenleving schaalt ook Beukenrode weer langzaam op naar een iets vertrouwdere situatie, al is en blijft dat voorlopig nog wel in 'het nieuwe normaal'.

door Fred Louter

Het was net als in veel andere sectoren ook voor de drie coördinatoren van Beukenrode alle hens aan dek toen premier Rutte zondag 15 maart de eerste beperkende maatregelen afkondigde. "De volgende dag zijn we met het bestuur meteen in overleg gegaan hoe wij met deze nieuwe en uitzonderlijke situatie om moesten gaan", zegt coördinator Elma Kuipers. "De gevolgen waren groot binnen de organisatie: de tak palliatieve thuiszorg ging - met uitzondering van een nog lopende inzet - meteen op slot. Het risico voor onze vrijwilligers was immers groot. Ook voor het hospice in Naaldwijk waren de consequenties enorm: we konden vanaf dat moment per direct geen gebruik meer maken van onze 80 vrijwilligers. Dat betekende dat de werkzaamheden op slechts de drie coördinatoren en de verpleegkundigen van Careyn terechtkwamen. Later hebben de verpleegkundigen zich ook aangeboden voor vrijwillige diensten, wat een heel mooie geste was. Een volgende stap was dat we zes vrijwilligers inschakelden die voor de coördinatoren als back-up konden fungeren, zodat wij ook af en toe een vrije dag hadden. Sinds enige weken zijn we opgeschaald naar 25 vrijwilligers. Dat betekent weer iets meer lucht in de organisatie. Sinds 1 juni zijn we wéér iets verder opgeschaald en kijken we of we de thuisinzetten langzaamaan kunnen herstarten. Het zal echter nog even duren voordat we weer in de buurt komen van de oude situatie. Voor nu is het werken met 'het nieuwe normaal', wat betekent dat we alle coronamaatregelen strikt in acht blijven nemen."

Dankbaarheid

Ook voor de gasten in het hospice, die overigens - voor zover bekend - zonder besmetting in het hospice belanden, brengt de situatie met het coronavirus uiteraard veranderingen met zich mee. Zo is het niet meer mogelijk om het bezoek van gasten in de huiskamer van het hospice te ontvangen. Vrijwilliger Bea van Staalduinen: "Onze gasten kunnen nog altijd gebruik maken van de huiskamer maar niet meer samen met familieleden. Bezoek wordt op de kamer van de gast ontvangen en als bezoek blijft mee-eten dan wordt de maaltijd ook op de kamer gebracht. Ook de zorg aan het bed is anders; wassen gebeurt bijvoorbeeld met mondkapjes. Maar ondanks de beperkingen merken we ook in deze tijd dat de waardering en dankbaarheid voor onze dienstverlening nog altijd heel groot zijn. Sterker, mensen en ook familieleden zijn juist nú blij dat iemand een plekje in het hospice kan krijgen. Er is hier toch iets meer bewegingsvrijheid dan in een ziekenhuis, waar familieleden of vrienden amper op bezoek kunnen komen. In een hospice is dat met de huidige bezoekregeling wel degelijk nog altijd goed mogelijk."

Positief

Voor Beukenrode zijn er gelukkig ook enkele positieve kanten aan deze hectische periode. Zo hebben de coördinatoren onder meer weer heel veel uren aan het bed van de gasten door kunnen brengen. Elma: "Dat was nuttig, we hebben daardoor een nóg beter beeld gekregen van de werkzaamheden die de vrijwilligers en de verpleegkundigen uitvoeren. Ook hadden we intensiever contact met de gasten en hun familieleden. Als de situatie enigszins stabiliseert, gaan we zeker evalueren en bepaalde kennis en ervaringen meenemen naar de nieuwe situatie, ook naar onze tweede locatie in 's-Gravenzande, waarvan de opening voor eind 2021 gepland staat. Wat mij deze fase het meest heeft geraakt is de enorme saamhorigheid onder álle medewerkers. Die was al enorm, maar die is door het virus verder toegenomen. Het geeft aan hoe fijn en waardevol het is om actief te zijn voor deze mooie organisatie"

Tussenuit

Dat laatste beaamt ook vrijwilliger Bea, die zich meteen aanmeldde toen de coördinatoren om back-up vroegen: "Ik ben er al vanaf de opening in 2012 bij en vind het nog altijd geweldig om te doen. Natuurlijk is de situatie momenteel anders, maar ook nu geniet ik ervan om iets te kunnen betekenen. Dat vonden veel mijn collega's ook, want zij informeerden regelmatig of ze tóch iets konden doen toen zorg verlenen niet mogelijk was. Zo komen er nu af en toe vrijwilligers alleen even koken, strijken, boodschappen doen of in de tuin werken. Het mes snijdt dan aan twee kanten: in het hospice wordt het werk iets verlicht en de vrijwilliger is er weer even lekker tussenuit."

Ook vrijwilliger worden in Naaldwijk, straks in 's-Gravenzande of in de palliatieve thuiszorg? Ga naar www.beukenrode.org voor meer informatie.