Partners van Westland met een nieuwe naam: Westport Notarissen

Redactie 05-06-2020
Foto: Rolf van Koppen Fotografie

De notarissen van Westland Partners en Van Heeswijk Notarissen fuseren en gaan verder onder de naam Westport Notarissen. Door de fusie van deze kantoren te Westland en Rotterdam ontstaat een notariskantoor dat met ongeveer 100 medewerkers tot de tien grootste van Nederland behoort. Reden voor een interview met Lars Boellaard, managing partner en notaris bij het nieuwe kantoor.

Op 1 juni is de fusie tussen de notariskantoren doorgevoerd en treedt het nieuwe kantoor met een nieuwe naam naar buiten. Lars Boellaard spreekt bevlogen over het nieuwe kantoor en het notariaat.

Trendsetter

Boellaard vertelt waarom een fusie wenselijk is: "Beide kantoren spraken de wens uit om mee te gaan met de dynamiek van de wereld om ons heen en daarbij voorop te willen blijven lopen in nieuwe technieken. Een goed voorbeeld van die verandering is de introductie van de digitale oprichting van een BV: vanaf medio volgend jaar kan een BV zonder bezoek aan de notaris of papieren volmacht worden opgericht. De digitale akte was al aangekondigd, maar door Covid-19 zal deze ontwikkeling alleen maar sneller gaan. Wij willen in die ontwikkeling geen volger maar juist trendsetter zijn. Daarvoor is schaalgrootte nodig.

Een andere reden om ook in Rotterdam een vestiging te willen hebben, is voor Westland minder complimenteus. Wij hebben moeite met het werven van talenten. Het imago van Westland en de matige bereikbaarheid van Westland helpen ons niet. Willen wij dat in continuïteit goede, jonge professionals bij ons werken, helpt een vestiging aan het Weena in Rotterdam. Wij weten vervolgens zeker dat als een kandidaat-notaris eenmaal voor ons werkt, de juridische uitdagingen in Westland groot en mooi genoeg zijn om dat talent te binden."

Persoonlijk

De cliënt merkt niet veel van de fusie. Het kantoor wordt door de grotere schaal niet afstandelijk. Notaris Boellaard betoogt: "Net als voorheen, zal het kantoor partner zijn voor families, bij bedrijven, voor ondernemers, instellingen en overheden. Kwaliteit, betrokkenheid, betrouwbaarheid van een goed advies en heldere communicatie vinden we belangrijk. Persoonlijk contact blijft daarvoor noodzakelijk. Als de cliënt echter meer digitaal wil, dan bieden wij het aan als het kan. Om zowel persoonlijk contact als kwalitatief goed werk te blijven combineren met digitale efficiency, moeten we groot genoeg zijn. Ofwel: de klant zal merken dat hij bij het notariskantoor van de toekomst is."

Mentaliteit

De keuze om samen te gaan met een Rotterdams kantoor is weloverwogen gemaakt. Boellaard: "Westport Notarissen is geworteld in twee van de belangrijkste mainports van Nederland: Greenport Westland en The Port of Rotterdam. Het samengaan van de kantoren, met sterke regionale vestigingen en met eigen expertises, leidt tot een nieuwe dynamiek. Bovendien gaan de mentaliteit van de Rotterdammer en de nuchtere en ondernemende aanpak van de Westlander prima samen."

Westland

De fusie betekent niet dat het kantoor uit het Westland verdwijnt. "Zeker niet!" stelt Boellaard. "Wij blijven partner van het Westland, maar met een nieuwe naam. Onze maatschappelijke betrokkenheid bij het regionale verenigingsleven, instellingen en overheid blijft. De vestigingen in Wateringen en Naaldwijk blijven. Veel van onze medewerkers komen ook uit het Westland en die verbinding willen we ook houden.

Voor de particuliere en ondernemende klant blijven we dus dichtbij met de bestaande kantoren. Wel brengen we Westland naar Rotterdam. Onze grote familierechtpraktijk zal bijvoorbeeld actief worden in Rotterdam en wij zullen er zijn voor projectontwikkelaars. Steeds vaker begeleiden wij grootschalige nieuwbouwprojecten in en rond Rotterdam. Met één aanspreekpunt wordt het zo eenvoudiger een complete begeleiding van projecten te bieden; van voorbereiding met de ontwikkelaar tot en met de leveringen aan de kopers van de nieuwbouwwoningen - of deze nu in Westland, Rotterdam of daarbuiten liggen. We brengen ook Rotterdam naar Westland. In Rotterdam is een stevige internationale praktijk voor het ondernemingsrecht. Aangezien de internationalisering in de glastuinbouw niet meer is weg te denken, is deze Rotterdamse expertise een mooie aanvulling op de al sterke afdeling Ondernemingsrecht in Naaldwijk."