Shalom: 'God is ons anker, júist in onzekere tijden als deze'

Redactie 12-06-2020
Foto: FLJoke Vedder (l.), Meta de Jong (m.) en Petra van Velden: \De sociale functie van Shalom is van groot belang.\

Voor Meta de Jong, Petra van Velden en Joke Vedder, vrijwilligers van Christelijke boek- en cadeauwinkel Shalom in 's-Gravenzande is deze coronatijd er niet eentje van alleen maar lijden. Er zijn namelijk ook genoeg positieve elementen te ontdekken in de crisis: "Misschien is dit wel een signaal van God aan de mensheid. Een signaal om weer even stil te staan bij wat écht belangrijk is."

door Fred Louter

Shalom in de Sand-Ambachtstraat 76 bestaat dit jaar alweer 28 jaar. Dat is best bijzonder, want na het verdwijnen van andere christelijke boekhandels in Westland is het nog maar de enige winkel die de secularisering in de Westlandse samenleving heeft overleefd. "Daarom is het heel belangrijk dat onze winkel wél blijft bestaan", trapt algeheel winkelcoördinator Meta af aan de gezellige leestafel. "Dat de winkel nog bestaat komt onder meer doordat hij volledig op onze twaalf vrijwilligers draait. Zelf ben ik fulltime actief als vrijwilliger. De overige vrijwilligers draaien dagdeeldiensten. We zijn van alle kerkelijke gezindten, dat vind ik mooi. Uiteindelijk geloven we allemaal in dezelfde God, dat verbindt."

Wenskaarten

Petra: "Mensen zeggen ons vaak hoe fijn het is dat wij er nog voor hen zijn. We hebben zeker in deze moeilijke tijd gemerkt dat mensen blij waren even naar onze winkel te kunnen, bijvoorbeeld voor een mooie wenskaart voor een geliefde die ze door het virus niet konden bezoeken. Het aantal verkochte wenskaarten was zelfs hoger dan tijdens de kerstperiode! Maar mensen komen soms ook gewoon voor een fijn gesprek over iets wat hen bezighoudt. Naast de artikelen in onze winkel is de sociale functie daarom van Shalom van groot belang. Die moet behouden blijven voor zowel gelovigen als niet-gelovigen in Westland."

Zingeving

Voor de drie vrouwen is het vrijwilligerswerk in de winkel ontzettend waardevol. Zo geniet Joke, die de inkoop van de afdeling kinderboeken en kinderbijbels onder haar hoede heeft, heel erg van het helpen van de klanten die op zoek zijn naar een waardevol boek of cadeau. "Dat kan zijn voor zichzelf, maar natuurlijk ook voor anderen. We krijgen regelmatig klanten in de winkel die iemand in een moeilijke fase van zijn of haar leven willen steunen, bijvoorbeeld via een mooi boek. Daar kan je dan in adviseren. Je biedt diverse opties aan, gaat met zo'n persoon in gesprek. Die kan dan vervolgens op het gemak aan onze koffietafel de diverse opties afwegen. Dat is een grote pre ten opzichte van bestellen via internet."

Shalom is een winkel waar bezoekers werkelijk alles kunnen vinden als ze op zoek zijn naar een cadeau met zingeving. Natuurlijk staan er heel veel boeken - waaronder bijbels - in de schappen, maar bezoekers hebben ook de keuze uit honderden thematische wenskaarten, beeldjes, theepakketten, CD's, DVD's, spellen, wijnen, gedenksteentjes, tekstbordjes et cetera. "En als we iets niet op voorraad hebben, dan bestellen we het", zegt Petra, verantwoordelijk voor de inkoop van de cadeauartikelen. "Onze klanten zijn particulieren, kerkgenootschappen, gespreksgroepen et cetera. Zingeving, hoop, liefde, moed, vertrouwen, dat zijn trefwoorden die aan onze artikelen reflecteren."

Signaal

Tot slot zeggen Meta, Joke en Petra zich geen leven voor te kunnen stellen zonder hun geloof: "Geloof zit voor ons in alles. God is ons anker, ook of júist in onzekere tijden als deze. Blijft onze winkel ook in de toekomst bestaan? Komen mensen nog wel terug naar de kerk als straks het coronavirus voorbij is? Het zijn vragen die ons soms bezighouden. Natuurlijk is daarover soms twijfel of angst, maar dan het is altijd fijn om je over te kunnen geven aan het vertrouwen in een God die er altijd voor je is. Die met elke situatie een bedoeling heeft, waar we weer van kunnen leren. Daarom is deze periode misschien wel een signaal van God aan ons. Een signaal om weer even stil te staan bij wat écht belangrijk is."

Shalom 's-Gravenzande is te vinden aan de Sand-Ambachtstraat 76 in 's-Gravenzande. Bel naar 0174-417818 of bezoek www.shalomsgravenzande.nl.