'Ome' Jan van der Hoeven wordt 82: 'Voor elk probleem is er wel een oplossing'

Redactie 19-06-2020
Foto: FL'Ome' Jan van der Hoeven: \Ik ben van nature een optimist. Dat zit gelukkig in me.\

Het ene moment maakt hij met zijn kleinkinderen op de nieuwe app TikTok een modern dansje, even later staat hij op een hoogwerker in Maasdijk een 65 jaar getrouwd stel toe te zingen. Dan rijdt hij voor Trefzeker een vrachtwagen pallets naar Rotterdam, terwijl binnenkort vast zijn stem weer door de luidsprekers schalt als hij op een feestje zingt dat 'we een woonboot hebben'.

door Fred Louter

Het leven van Jan van der Hoeven is ondanks zijn hoge leeftijd (30 juli wordt hij alweer 82) nog altijd bepaald niet saai of eenzaam te noemen. Toch heeft het leven van de in onze regio 'wereldberoemde' ome Jan - zoals hij door velen wordt genoemd en wat ook op de achterkant van zijn Mercedes Smart staat te lezen - ook een andere kant. Zeker na het overlijden van zijn door hem zo geliefde vrouw Corrie in 2017...

Pallets

Elke ochtend staat de man met het zo markante, vaak lachende gezicht rond kwart over 7 op. Zijn vaste ontbijtritueel? Twee crackers, twee beschuitjes én een kop koffie. Al jarenlang. "Voordat ik naar bed ga, zet ik alles voor het ontbijt al klaar", zegt Jan in Eetcafé Westgaag in Maasdijk, letterlijk op een steenworp afstand van het bedrijf Trefzeker van zoon Koos. "Dat 's avonds tafel dekken heb ik van mijn vrouw Corrie geleerd. Tijdens het ontbijt neem ik op mijn iPad al het nieuws even door, dan ben ik meteen weer helemaal bij. Vervolgens ga ik aan de slag bij Trefzeker. Werken bij zoon Koos is echt mijn hobby; niets moet, alles mag. Dat is natuurlijk lekker werken, al was het de afgelopen maanden wel heel anders door de gevolgen van het coronavirus. De evenementenbranche stortte volledig in. We hebben geprobeerd creatief om te gaan met de situatie, maar er was heel weinig mogelijk. Koos en ik hebben een goede band. We doen elke zondagochtend bij mij thuis even een bakkie. We praten onder meer over het bedrijf. Wat hebben we gedaan, waar moeten we op letten, waar liggen onze kansen, ook in deze tijd? Gelukkig hebben we recent een mooie opdracht voor de gemeente Rotterdam kunnen bemachtigen: we verzorgen in samenwerking met de LS palletgroep de productie van ruim 400 terrasvlonders. Daar ben ik zelf ook best druk mee. Ladingen pallets ophalen in Hoek van Holland en dan door naar Rotterdam om er een terrasvlonder van te maken. Dat is uiteraard tijdelijk. Door de versoepeling van de maatregelen nemen de mogelijkheden voor het organiseren van evenementen gelukkig weer wat toe. Laten we hopen dat we snel weer helemaal los kunnen gaan."

Optimist

De naam van wijlen zijn vrouw is genoemd: Corrie. Ze overleed in 2017 na een lang ziekbed. Haar heengaan betekende een grote tegenslag voor Jan. "Corrie was echt een wereldwijf", zo zegt hij met ietwat vochtige ogen. "We hebben een geweldige tijd samen gehad. Natuurlijk is het gemis groot, het was mijn vrouw én maatje, een kanjer. Wekelijks breng ik nog altijd even een bezoekje aan haar graf in Maasland, het prachtige dorp waar we sinds 2011 wonen. Dan zeg ik even gedag. Daar put ik troost uit én het geeft me kracht om door te gaan. Fijn is dat ik van nature een optimist ben, dat zit gelukkig in me. Daarnaast kan ik goed alleen zijn, heb ik geleerd in mijn tijd als vrachtwagenchauffeur. Mijn hobby is fietsen. Vroeger samen, nu solo. Je kan hier in Midden-Delfland geweldig fietsen in de natuur. Daar geniet ik van. Koken? Nee, dat doe ik niet. Ik kom elke week in De Lier, dan ga ik naar De Vitaminetuin van Dick van der Ende. Een superwinkel, met heel veel gezonde maaltijden. Daarnaast eet ik elke week bij mijn dochter Astrid en schoonzoon Reinier (bekend van Zalencentrum 't Trefpunt in Maasland). Ze staan in voor- en tegenspoed altijd voor me klaar, dat is mij heel veel waard. Verder zit er een goede snackbar tegenover mijn appartement in Maasland, De Frietsalon, lekker en makkelijk", zegt Jan, terwijl hij weer een hap neemt van zijn alltime favorite: een uitsmijtertje rosbief.

En zo geniet de in Wateringen geboren Jan nog altijd van het leven. In een tijd waarin meer dan de helft van de ouderen boven de 75 kampt met eenzaamheid, voelt de dankbare 'levenskunstenaar' en 'entertainer' Jan zich nog altijd de koning te rijk, ondanks de tegenslagen die er heus op zijn pad zijn gekomen. Zijn geheim? "Ik kan goed improviseren, mij aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Ik zeg altijd maar: voor elk probleem is er wel een oplossing. En dat is ook zo, daar ben ik in een kleine 82 jaar inmiddels wel achter gekomen, ha ha."