Knallende opening jubileumseizoen De Naald

Redactie 27-06-2020
Foto: Jaap ReedijkPercossa daagt zichzelf uit tijdens de opening van het nieuwe seizoen.

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Vanuit die gedachte slaan De Naald en theatergroep Percossa de handen ineen voor een ongekende krachtmeting. Zaterdag 5 september zorgt Percossa voor een knallende opening van het 35-jarig jubileumseizoen van WestlandTheater De Naald door maar liefst zeven shows op een dag te spelen.

In september 1985 opende sociaal cultureel centrum De Naald voor het eerst haar deuren en in de afgelopen 35 jaar ontwikkelde het theater en filmhuis zich tot een gewaardeerde speler in het culturele veld van Westland, omgeving én landelijk. Vier jaar op rij werd De naald genomineerd voor, én maar liefst driemaal verkozen tot beste (kleine) theater van Nederland. Kortom, alle reden om het 35-jarig jubileum in september uitbundig te gaan vieren.

Corona

Alle voorbereidingen voor uiteenlopende, unieke voorstellingen en activiteiten in september waren in volle gang. Totdat de coronacrisis uitbrak en De Naald half maart de deuren moest sluiten. Vanwege de zorgelijke situatie en vooruitzichten zag directeur Nico Baars zich genoodzaakt alle voorbereidingen te stoppen en alle jubileumactiviteiten te schrappen. Niet alleen dat, door de beperkingen van de anderhalve meter vervalt een groot deel van het programma voor komend seizoen, waardoor er voor het eerst ook geen nieuwe theaterbrochure verschijnt. "De nieuwe brochure lag klaar om naar de drukker te gaan. Extra feestelijk vanwege het jubileum. Op papier een waanzinnig mooi programma met maar liefst 160 voorstellingen. Maar op basis van de anderhalve meter kunnen we zeker tot het eind van het jaar niet meer dan 120 mensen toelaten in onze grote zaal en is het daardoor financieel onhaalbaar om grote namen en voorstellingen aan te bieden. Van het oorspronkelijke programma is niet veel meer over. Onvermijdelijk, al had ik niet verwacht dat het me zo zou raken om het mes zo stevig in het programma te moeten zetten."

Inhalen

Op dit moment wordt met man en macht achter de schermen gewerkt aan een nieuw theaterprogramma, gebaseerd op die maximaal 120 toegestane bezoekers. Nico Baars verwacht in de 2e helft van juli het nieuwe programma voor 1 september tot en met 31 december te kunnen presenteren. "Uiteraard niet in een brochure, dat is onmogelijk, maar via onze website en social media gaan we zeker enthousiast delen welke artiesten wél naar De Naald komen komend seizoen." Daarbij wordt ook zoveel als mogelijk geprobeerd voorstellingen in te halen die in de afgelopen drie maanden geannuleerd moesten worden. "Als het goed is hebben alle mensen dan ook bericht van ons ontvangen of eerder geannuleerde voorstellingen wel of niet nog ingehaald kunnen worden. Helaas is dat in een aantal gevallen niet mogelijk. Sowieso vanwege de beperkingen qua aantal mensen in de zaal, of omdat het voor muzikanten of acteurs vanwege andere afspraken niet meer mogelijk om de voorstelling nog in te halen. Uiteraard krijgt iedereen zijn geld terug als een voorstelling niet doorgaat maar het helpt ons serieus enorm als om de tickets om te zetten in digitaal tegoed of te doneren. Gelukkig reageert ons publiek hier erg goed op en krijgen we veel hartverwarmende reacties. Dat doet ons erg veel."

Zeven shows op één dag

Ondanks alles houden ze bij De Naald de moed erin. Niet zonder trots kondigt Baars alsnog een unieke opening van het jubileumseizoen aan. Zaterdag 5 september daagt de Haagse, internationaal succesvolle slagwerk- en muziektheatergroep Percossa zichzelf meer dan ooit uit. Tussen 's ochtends 7.00 uur en 's nachts 2.00 uur speelt Percossa maar liefst zeven voorstellingen. Meerdere malen is de groep verkozen tot Beste Slagwerkgroep van de Benelux en wordt de groep geroemd om hun muzikaal ijzersterke, energieke en humorvolle shows. Een totaalbeleving voor jong en oud. In goed overleg en na het raadplegen van een arts en een fysiotherapeut, gaat Percossa maar liefst zeven voorstellingen spelen. Een uitputtingsslag vol oorverdovende uitspattingen, breekbare composities en veel humor. Per show is er plek voor een maximum aantal mensen, waarbij de 1.5 meter in acht gehouden kan worden. Iedere show is hetzelfde, maar draagt een andere naam: van de Good Morning show tot Schnapps mit Percossa en Guttenacht Freunde.

Tickets voor een show kosten 25 euro en zijn binnenkort te reserveren via www.westlandtheater.nl.