Vindt Westlandse 'Parijs-Roubaix' definitief zijn Waterloo?

Redactie 26-06-2020
Foto: FLHet scheidende wielercomitu00e9 van Monster met v.l.n.r: Huub van de Voort, Con Zuidgeest en Ton van Spronsen.

De jaarlijkse Wielerdag van Monster bevindt zich in zwaar weer. Na het vertrek vorig jaar van Loeky Palm-Winkel en Stefan Kanters, kondigen nu ook de laatste drie overgebleven bestuursleden hun vertrek aan. Daarmee is er geen enkel bestuurslid meer over.

door Fred Louter

Voorzitter Ton van Spronsen (74) en zijn kompanen Con Zuidgeest en Huub van de Voort hopen echter op een wonder, zodat er ook volgend jaar tóch weer een wielerspektakel in Monster plaats kan vinden.

Van Spronsen, Zuidgeest en Van de Voort hebben er lang over nagedacht, wetende dat het Monsterse wielercomité met hun vertrek nu eenmaal volledig onthoofd zou worden. "Con en Huub hebben na de definitieve afgelasting van de 59e editie van 2020 bij mij aangegeven het stokje over te willen dragen", zegt eminence grise Van Spronsen. "Daarmee bleef ik alleen over. Dat maakte het voor mij onmogelijk om nog langer door te gaan. Ik ben 74, raak op leeftijd en dit werk kan je nu eenmaal niet alleen doen. En een nieuw bestuur formeren om vervolgens weer de kar trekken, dat zag ik niet zitten. Daarom is dit hét moment om de organisatie van de Wielerdag van Monster definitief over te dragen aan een nieuw bestuur. We hopen dat mensen zich hiervoor aanmelden, want anders is 'het Parijs-Roubaix van het Westland', zoals wij ten tijde van ons vorige parcours genoemd werden, ten dode opgeschreven. Natuurlijk liggen er voor onze nieuwe bestuursleden draaiboeken en worden ze ingewerkt. Ze stappen dus op een rijdende trein."

Versnellingen

Van Spronsen, Zuidgeest en Van de Voort waren respectievelijk 46(!), 11 en 7 jaar actief binnen de organisatie van de Monsterse wielerronde. Dat betekende in de praktijk een paar keer per jaar vergaderen en op de dag zelf de handjes uit de mouwen om alles in goede banen te leiden. Zuidgeest: "De samenwerking tussen ons was altijd prima, daar lag het zeker niet aan. We hebben mooie jaren met elkaar beleefd en heel wat afgelachen. Daarom is dit werk zeker niet alleen maar inspanning, maar ook heel veel ontspanning."

Moet je verstand van wielrennen hebben om in zo'n wielercomité plaats te nemen? "Nee, eigenlijk niet", zegt Van de Voort, die vier jaar geleden tot het bestuur toetrad als vrijwilligerscoördinator. "Ik houd van organiseren, dat is veel belangrijker dan dat je weet hoeveel versnellingen er op een fiets zitten. Als mensen mij als bestuurslid na afloop in het dorp wel eens vroegen wie er gewonnen had, zei ik altijd: 'Weet ik veel, wat interesseert mij dat nou...', haha. Om maar aan te geven dat dat niet echt een voorwaarde is."

Centrum

Eén ding is zeker: het nieuwe bestuur - als dat er komt natuurlijk - kan voor het parcours weer terecht in het dorpscentrum en hoeft vanwege sponsorbelangen niet meer uit te wijken naar bedrijventerreinen Vlotlaan. "Dat was een mooi parcours, maar het was er zo sfeerloos", aldus het trio. "Er werd van alles georganiseerd, zoals je dat tegenwoordig toch moet doen om nog een beetje publiek te trekken, maar mensen moeten toch het dorp uit. Dit jaar hadden we een mooi parcours in het centrum gecreëerd, maar helaas gooide corona roet in het eten. Het is daardoor voor ons geen afscheid geworden waar je van droomt, maar het is nu eenmaal niet anders."

Interesse om de Wielerdag van Monster nieuw leven in te blazen? Bel met Ton van Spronsen op 06-14601467.