Onthulling fotopaneel '75 jaar bevrijding'

Redactie 07-07-2020
Foto: Historische Vereniging Wateringen-KwintsheulDe onthulling van \u00e9\u00e9n van de foto's.

In het kader van het project 'Bezetting en bevrijding van het Westland 1940 - 1945' werd op 1 juli voor het oude raadhuis van Wateringen aan het Plein een fotopaneel onthult. Door heel het Westland zijn in totaal zes panelen neergezet.

In Wateringen werd dit fotopaneel onthuld door wethouder Ben van der Stee en Chris Batist, voorzitter van de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Oranjeverenigingen van Wateringen en Kwintsheul. Wethouder Van der Stee benadrukte voor de onthulling het belang van vrijheid, waar wij in Nederland nu al 75 jaar van genieten. Het onthulde fotopaneel van twee bij twee meter bevat aan beide zijden een foto.

Brand

De eerste foto in Wateringen toont een Nederlands vliegtuig, een Fokker CX, welke in een vuurgevecht op 10 mei 1940 met Duitse Messerschmitts werd neergeschoten. Piloot J. Pleij maakte een noodlanding en zette zijn vliegtuig met waarnemer M.G. A-Tjak aan boord nog veilig neer in het weiland langs de Dorpskade achter de Middenweg, vlak bij het huis van familie Janknecht. Voor de veiligheid werd het vliegtuig verplaatst verder de polder in en in brand gestoken. De getoonde foto werd hierna op 25 mei 1940 genomen door veearts Kees Tetteroo.

Tentoonstelling

De tweede foto toont twee jonge jongens, Piet Vijverberg en Jan van der Maarel, onder een spandoek met de tekst 'We thank you for our liberation'. Deze foto werd vijf jaar later genomen op Hemelvaartsdag 10 mei 1945 aan het eind van de Kerklaan. Rechts zien we nog de woning van Janus de Lange, een bekende vrijgezel in Wateringen, en achter de jongens Café de Rusthoek met rechts daarvan garage Frans van Ooijen.

Het fotopaneel blijft de hele zomer staan. Andere zaken welke georganiseerd zijn rondom het thema '75 jaar bevrijding' zijn de tentoonstelling in het Westlands Museum die het hele jaar nog te zien is, fietsroutes door het Westland zie www.75jaarvrijheidwestland.nl/routes en het boek 'Bezetting van het Westland 1940-1945'. De tentoonstelling van de Historische Vereniging Wateringen-Kwintsheul over 'Oorlog en bevrijding in Wateringen en Kwintsheul' is in verband met de corona-crisis uitgesteld tot mei 2021.