Compassiebeer komt via donatiepagina nu tot leven

Redactie 11-07-2020
Foto: AWWEen artists impression van hoe de Compassiebeer eruit komt te zien.

Het zal de meeste mensen niet ontgaan zijn: in Delft komt op het plein voor het Reinier de Graaf Ziekenhuis een enorme beer te staan. Het gaat om een zogeheten Compassiebeer van 4,5 meter hoog en 3,5 meter breed, met een vacht van planten en een groot hart als symbool voor compassie voor onder meer zorgmedewerkers en mensen die in het Reinier de Graaf zijn opgenomen.

door Fred Louter

Voor de beer is echter wel geld nodig. Het goede nieuws: er komen al veel giften binnen via de inmiddels geopende crowdfundingpagina op www.voorjebuurt.nl (kijk bij 'Bekijk campagnes'). Dat neemt echter niet weg dat er nog meer geld nodig is. Adriënne: "Alleen al voor de plantjes en de vorm van de beer hebben we 19.000 euro nodig. Dit bedrag hopen we bij elkaar te krijgen via crowdfunding op de genoemde website. Het restant van het benodigde geld wordt gefinancierd via fondsen en sponsorbijdragen uit het bedrijfsleven. Doe als particulier of bedrijf ook mee en laten we er met elkaar voor zorgen dat de compassiebeer daadwerkelijk tot leven komt!"

Kosten

Dat er voor het project een flink bedrag noodzakelijk is, wordt duidelijk wanneer Adriënne uitlegt wat er allemaal nodig is voor het compassiebeerproject. "Allereerst staat de beer in de openbare ruimte, waardoor hij moet voldoen aan strenge veiligheidseisen. We hebben daarom te maken met twee zeer solide, interne staalconstructies, zijn geraamte, die een bepaalde windbelasting aan moeten kunnen. In de buik van de beer komt een waterbassin met een professioneel bevloeiings- of druppelsysteem, vergelijkbaar met zijn bloedsomloop. Ieder plantje krijgt precies de juiste hoeveelheid water toegediend. Dit betekent uiteraard wel dat de beer voorzien moet worden van stroom en watertoevoer. De bakjes waarin de plantjes zitten vormen zijn huid. En de plantjes zelf - die voor mij al het leven om ons heen vertegenwoordigen en als kunstwerk tevens een perfecte showcase voor de Westlandse tuinbouw zijn - vertegenwoordigen de zachte, groene vacht, waar mensen zo blij van worden."

Belangeloos

Adriënne vindt het belangrijk dat mensen weten dat heel veel kosten al worden opgebracht door het bouwteam, sponsors en een heel team van vrijwilligers, die hier geheel belangeloos of tegen kostprijs aan meewerken. "Er blijft dus zeker niets aan de strijkstok hangen", verzekert Adriënne. "Mocht er iets overblijven van het bedrag, dan gaat dit naar een goed doel. Mensen weten dus 100% zeker dat ze bijdragen aan heel mooi initiatief in deze regio, een gebied met heel veel kennis over gezondheidszorg, tuinbouw, natuur, techniek en duurzaamheid. Toepasselijker kan bijna niet."

Wilt u de compassiebeer ook daadwerkelijk tot leven wekken? Doe dan op www.voorjebuurt.nl (kijk bij 'Bekijk campagnes') een donatie van minimaal 5 euro en ontvang als waardering een leuke beloning. Hoe hoger uw donatie, hoe ruimhartiger de beloning. Bedrijfssponsor worden? Ga daarvoor naar www.artworkswell.nl/compassiebeer of bel met Adriënne Rombout op 06-30476205. Ook vrijwilliger worden op het gebied van marketing? Meld je ook aan.