Deur op een kier voor feestweken

Redactie 15-07-2020
Foto: Marieke Boon (archief)

Mogelijk valt er deze zomer toch nog wat te vieren in het Westland. Kleinschalige evenementen zijn, onder voorwaarden, weer toegestaan. Dat heeft Veiligheidsregio Haaglanden besloten na de verruiming van de coronamaatregelen per 1 juli.

Het besluit van de Veiligheidsregio biedt ruimte aan de Westlandse feestweken. Die sneuvelden de afgelopen maanden allemaal toen bleek dat de coronacrisis langere tijd zou aanhouden.

De gemeente Westland heeft vorige week een positief advies gegeven voor een sterk afgeslankte versie van de Bradelier; de feestweek van De Lier. Het idee in De Lier is om bij korfbalvereniging Valto feesten te organiseren voor 600 man. De bezoekers moeten hiervoor een online kaartje kopen en een gezondheidscheck doen. Om helemaal aan de coronaregels te voldoen, krijgen gasten een zitplaats op anderhalve meter. Ook zijn er plannen voor een kermis op de ijsbaan. Hoe die precies invulling krijgt, wordt nog besproken. Voor de Lierse Oranjevereniging betekent dit dat er toch iets georganiseerd kan worden tijdens haar 100-jarige jubileum.

Kermis

De gemeente is in eerste instantie positief, maar moet de aanvraag nog wel officieel goedkeuren. Ook andere andere kernen van Westland hebben aangegeven alternatieve activiteiten te willen organiseren. Naaldwijk is in gesprek met de gemeente, evenals 's-Gravenzande. In 't Breeje Durp zou eigenlijk deze week het feest losbarsten. In plaats daarvan wordt er door DJ Rescue & DJ Bill Zegers wel een extra lange livestream gemaakt (www.facebook.com/djrescueboy). In Wateringen is een vergunning voor de kermis aangevraagd. Voor alle activiteiten, behalve de livestream, geldt dat er pas iets op poten kan worden gezet als de vergunningaanvraag aan alle vereisten blijkt te voldoen.

Handhaven

Die vereisten zijn niet mals. Organisatoren moeten aantonen dat de veiligheid, en dan vooral op het gebied van de richtlijnen van het RIVM, gewaarborgd is. Ook zijn ze zelf verantwoordelijk voor het handhaven van deze regels tijdens hun evenement. Bovendien moeten de evenementen geen extra inzet van de hulpdiensten vergen. Overigens bekent het besluit niet dat evenementen van vóór 1 juli nog ingehaald kunnen worden. Daarvan werd eerder al besloten dat die naar 2021 worden verplaatst.

Plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden, Marja van Bijsterveldt, benadrukt dat het van groot belang is om de richtlijnen te blijven naleven. Van Bijsterveldt: "Zorgpersoneel, ouderen in verpleeghuizen en ondernemers hebben allemaal grote offers moeten brengen afgelopen tijd. Het is een risico als mensen nu te lichtvoetig met de maatregelen omgaan. De situatie in het buitenland laat zien we hoe snel het virus weer kan uitbreken."