'Fietsen voor m'n eten' genomineerd

Redactie 03-08-2020
Marja van der Enden maakt kans op 10.000 euro voor haar Fietsen voor m'n Eten.
Foto: FVME

Consumentenplatform Fietsen voor m'n eten is een van de drie genomineerden van de Tour de Force Innovatieprijs 2020. De nominatie werd vorige week bekend gemaakt aan initiatiefnemer Marja van der Ende uit 's-Gravenzande, die het platform in juni had aangemeld.

De innovatieprijs is een verkiezing voor fietsinitiatieven, idee├źn en producten om het fietsen te stimuleren of het fietsgebruik en fietsverkeer makkelijker en veiliger te maken. De volgende stap is het maken van een pitchfilmpje, waarop tijdens het Nationaal Fietscongres op 3 september door de bezoekers gestemd kan worden. Na de stemronde wordt de winnaar tijdens het congres bekend gemaakt.

De juryleden bestaan uit vertegenwoordigers van de Tour de Force, de Fietsersbond en de ANWB. Zij hebben 14 inzendingen beoordeeld op innovativiteit, uitvoerbaarheid, reproduceerbaarheid en bereik om tot de drie genomineerden te komen. De winnaar ontvangt een bedrag van 10.000 euro om de uitvoering en groei van het idee, product of initiatief te bevorderen.

Fietsburgemeester

Fietsen voor m'n eten is een informatiebron voor fietsers die hun dagelijkse eten bij elkaar willen sprokkelen bij stalletjes langs de weg, boerderijen, kwekerijen en kleine winkeliers. Het platform is in het Westland ontstaan doordat voorfietser Marja in augustus 2017 onze streek in kaart ging brengen en anderen motiveerde om vaker de fiets te pakken voor de boodschappen, zoveel mogelijk rechtstreeks van de bron waar het geproduceerd wordt. In maart 2020 werd Marja door de Fietsersbond Westland en wethouder Pieter Varekamp uitgeroepen tot de eerste Westlandse Fietsburgemeester. Fietsen voor m'n eten streeft naar landelijke dekking, maar met regionale kracht door een lokale inwoner als fietsende voorbeeld. Zo werkt Marja ook samen met Bezoek Westland en PUUUR Midden-Delfland om de lokale ondernemers onder de aandacht te brengen, door soepfietstochten te organiseren.

Sympathiek

Het oordeel van de jury over Fietsen voor m'n eten werd als volgt samengevat: "Mooi origineel initiatief 'van onderaf' met veel positieve kanten. Lokaal begonnen en inmiddels verschillende regio's en landelijke potentie / groei. Consumentenplatform door vrijwilligers. Ondersteunt 'fietsen als brede mobiliteitsvorm'. Mooie verbinding met lokale ondernemers. TdF bijdrage kan helpen bij 'professionaliseringsslag'. Sympathiek initiatief, past helemaal in deze tijd van lokaal eten, gezondheid en tegengaan van eenzaamheid. Snel uitvoerbaar en goed reproduceerbaar (waar de TdF prijs een bijdrage aan kan leveren)."

Meer informatie over de Fietsen voor m'n eten groep in Westland en omstreken is te vinden op www.fietsenvoormijneten.nl/regio/westland. Er is ook een actieve Facebookgroep waar tips en fietsverhalen gedeeld worden: Fietsen voor m'n eten - Westland.