Ingezonden bericht: Autoverzekering premies in Zuid-Holland

Redactie 07-08-2020
Foto: []

Autobezitters moeten in ons land verplicht een WA-autoverzekering afsluiten. De hoogte van de premie is echter afhankelijk van verschillende zaken, zoals het type auto, de leeftijd van de bestuurder en de opgebouwde schadevrije jaren.

Ook de woonplaats vormt een belangrijke factor binnen het bepalen van de hoogte de autoverzekeringspremie. Binnen de provincie Zuid-Holland zijn de verschillen per woonplaats groot. Hoe kan dat? In dit artikel delen we alles wat je moet weten over de invloed van jouw woonplaats op de premie van de autoverzekering.

Hoe bepaalt de verzekeraar het risico op schade?

Verzekeraars nemen bij het vaststellen van een premie altijd het risico als uitgangspunt. Hoe hoger het risico des te hoger het premiebedrag. Een verzekeraar houd rekening met verschillende risicofactoren bij het berekenen van een autoverzekering. Zo is het risico op claims van beginnende bestuurders hoger vergeleken met bestuurders die al jaren schadevrij rijden. Een andere factor is de woonplaats. Hoe meer verkeer in een bepaalde regio, des te groter de kans op een schade. Ook het aantal historische claims binnen een woonplaats vormen een aandachtspunt. Als er relatief veel schades geclaimd worden in een bepaalde plaats, is de kans groot dat de premie voor automobilisten die daar wonen; zal stijgen.

Ook in Zuid-Holland grote premieverschillen

Vergeleken met andere provincies, is Zuid-Holland de provincie met de meeste auto's in privé bezit. Cijfers van afgelopen jaar laten zien dat er in Zuid-Holland zo'n 1.579.739 auto's geregistreerd staan. Op basis van het aantal auto's in Zuid-Holland zou je daarom kunnen zeggen dat de premies relatief hoog zouden moeten uitvallen.

Uiteraard zijn er ook rustiger gebieden in Zuid-Holland waar veel is ingebroken in auto's en/of veel auto's zijn gestolen. Hierdoor bestaan er in deze provincie grote verschillen in de hoogte van premie voor de autoverzekering. Over het algemeen geldt ook dat in grote steden meer schades worden gereden. In dorpen en kleinere steden is dit -vanzelfsprekend- minder aan de orde, en valt de premie daardoor gunstiger uit. Daarom is het advies om altijd je autoverzekering te vergelijken op Independer.