De Lier maakt zich op voor een speciale feestweek

Redactie 14-08-2020
Foto: OC De LierOok het bierpulschuiven staat voor dit jaar weer op het programma.

De versoepelingen per 1 juli gaven het Oranjecomité de mogelijkheid om meer te kunnen doen dan een aantal maanden geleden vanwege het coronavirus de verwachting was. "Op 5 juni zijn we voor het eerst via Zoom in gesprek gegaan met de gemeente", vertelt Piet Voskamp, voorzitter van het 100-jarige Oranje Comité De Lier.

door Nancy Tielman

"In eerste instantie zou het om één dag gaan. Op 15 juni werd er afgesproken om de versoepelingen af te wachten en hoe de Veiligheidsregio Haaglanden daarmee om zou gaan. Op 3 juli hebben we een vergunningaanvraag gedaan voor vier dagen. Op 9 juli volgde uiteindelijk het groene licht onder de voorwaarden dat het plan moest worden getoetst op de geldende maatregelen. Vorige week hebben we officieel de vergunning gekregen. Er komt een hoop bij kijken en er het heeft bakken met energie gekost, maar het is gelukt! En ik denk dat we heel blij moeten zijn dat we dit mogelijk kunnen maken, anders was er niets geweest."

De Lierweek

Voor dit jaar wordt een andere naam gebruikt, geen BraDeLier maar Lierweek. "We zijn volop met het Comité aan de slag gegaan. In overleg gegaan met de winkeliersvereniging, de kermisexploitant en diverse verenigingen. Vergunning aanvragen, protocollen opzetten, communicatie, bestellingen van materialen, personele bezetting van activiteiten en horeca regelen en ga zo maar door. Er zijn meer dan 160 personen nodig van de verengingen om alles in goede banen te kunnen leiden."

Wat gaan we doen

Activiteiten van andere jaren zijn er ook dit jaar ook, maar net even anders. "Er komt een mega terras bij Valto voorzien van een LED-scherm van 6 bij 3 meter. Van diverse lokale bands zijn er opnames gemaakt die we gebruiken op het scherm. Maar ook bijvoorbeeld het beachfootvolley wordt er live op uitgezonden, zodat we binnen de richtlijnen blijven. En nog veel meer."

Ook de kermis zal doorgang vinden. "De kermis komt dit jaar op de ijsbaan. Uit veiligheidsoverwegingen vindt de organisatie het noodzakelijk dat voor de kermis een ticket wordt aangeschaft. Naast de aanschaf van een ticket moeten bezoekers ook een gezondheidscheck invullen. Vervelend, maar we rekenen op ieders begrip."

Massa maakt kassa

Vanwege de coronamaatregelen moet er voor het middagprogramma op het terras ook tickets worden verkocht, met daaraan een gezondheidscheck. Precies hoe en wat is te lezen op de website van MassaMaaktKassa.nl, ook te bereiken via ocdelier.nl/massa-maakt-kassa.

Tijdens de Lierweek wordt een actie gehouden voor Lierse verengingen, die hun inkomsten drastisch hebben zien dalen. "Voor dit doel hebben we enkele maanden geleden de domeinnaam massamaaktkassa.nl vastgelegd. Het idee is om met vele kleine bijdragen toch een leuk bedrag op te halen voor ons mooie verenigingsleven. Ook gaat de opbrengst van de tickets hiernaartoe. We roepen de deelnemers en alle andere Lierenaars op om een kleine bijdrage te doneren via de site. Vanwege de kosten is het minimale bedrag vijf euro, maar je kan dit altijd met een groepje doen. Tevens komt er een eendjesrace met mooie prijzen. Deze zijn te koop via deze site waar je kunt aangeven welke vereniging jij wilt steunen. Aan de hand van de eendjesverkoop worden de opbrengsten verdeeld."

"Laten we er een mooie week van maken hopelijk met mooi weer en houd je aan de 1,5 meter maatregelen. Op naar mooie week!" besluit Voskamp.