Vattenfall Solar Team verbreekt wereldduurrecord zonneracen

Redactie 13-08-2020
Foto: Hans-Peter van VelthovenHet Vattenfall Solar Team heeft afgelopen zaterdag het wereldduurrecord zonneracen verbroken.

Het Vattenfall Solar Team, met daarin onder andere de Westlandse Sylke van der Kleij, heeft zaterdag 8 augustus een nieuw wereldduurrecord zonneracen neergezet. In 12 uur tijd reed zonnewagen Nuna Phoenix 924 kilometer, zoevend op niets anders dan de kracht van de zon.

Een internationale race zit er door het coronavirus niet in, daarom gingen de studenten van de TU Delft dit jaar voor een nieuw wereldduurrecord op Nederlandse bodem. Het team moest zaterdag in 12 uur tijd meer dan 882 kilometer rijden op de testbaan van het RDW in Lelystad om het huidige wereldrecord te verbreken. Dat werd in 2017 neergezet door Nuna8S. Sylke: "En ook toen was het een hele zonnige dag." Voorafgaand aan de race liet de Westlandse Sylke al weten dat het erg spannend zou gaan worden. "Bewolking, een lekke band of technische mankementen en we lopen het record mis." Sylke kroop tijdens de race drie uur achter het stuur van Nuna Phoenix. "Als coureurs wisselen we regelmatig. Dat moet ook wel, want de cabine is niet comfortabel. De temperatuur kan oplopen tot zo'n 50 graden Celsius!"

In eerste instantie was het plan om om 06.30 uur te starten, maar om 04.30 werd op basis van de stand van de zon en de voorspelde bewolking besloten om de start een half uurtje uit te stellen. Om 19.00 uur zoefde de zonneauto Nuna Phoenix na 328 rondjes te hebben gereden over de eindstreep van het RWD-terrein in Lelystad. Teamcaptain Niek Hogenboom: "We hebben het gedaan! Dit is echt geweldig! Een nieuw wereldduurrecord terwijl we een paar weken geleden nog niet wisten of de auto ooit nog zou racen. We hebben we dit maar mooi geflikt. Ik ben trots op ons team!"