Zomerproject Kunstkracht 55+ "Toen was geluk nog heel gewoon" Ome Cor op bezoek in Westlandse woonzorgcentra

Redactie 20-08-2020
Foto: Westland CultuurwebIn de afgelopen weken is er hard gewerkt aan een zomerproject voor het ouderenprogramma Kunstkracht 55+.

Theater, liedjes, kunstwerken: het zit allemaal in het zomerproject van Kunstkracht 55+ dat in de maand september naar Westlandse woonzorglocaties wordt gebracht.

"Kunstkracht 55+ is niet nieuw", aldus projectleider Wendy van Es van Westland Cultuurweb. "Maar de vorm waarin we het in september neerzetten is wél anders. Door de maatregelen rondom corona is het al maanden niet mogelijk om kunstdocenten naar de ouderen toe te laten gaan om les te geven. Niemand vindt dat leuk en de lessen worden erg gemist. En dus hebben we de afgelopen tijd hard gewerkt om een alternatief aan te bieden. We leveren kant-en-klare dozen aan waarin werkelijk alles zit wat nodig is voor welzijnsmedewerkers om zelf met de bewoners actief aan de slag te gaan en kunst te maken."

Ome Cor

En daarbij wordt naast kunst óók weer veel gezelligheid naar binnen gebracht. Laat dat namelijk maar aan ome Cor over. Ome Cor is een personage van het theaterproject 'Ome Cors kroeg' dat door Theaterschool Koperen Kees speciaal voor Kunstkracht 55+ is ontwikkeld en al op diverse locaties heeft gedraaid. In september komt hij vier weken achter elkaar wekelijks op bezoek in de huiskamers van diverse woonzorgcentra. Uiteraard niet 'live' maar op film. Onder de overkoepelende titel van 'Toen was geluk nog heel gewoon' wordt elke week met een ander thema gewerkt: Koffie, Feest, Liefde en Bloemen. Ome Cor zingt geheel in eigen stijl - gevoelig maar ook met fikse knipoog - liedjes die op de thema's aansluiten. Ook introduceert hij in elk filmpje de kunstdocent van de week die laat zien hoe een kunstwerk tot stand komt. Beeldende kunst (schilderen en creëren met verschillende materialen) voert de boventoon maar ook poëzie heeft een belangrijke rol. De gemaakte filmpjes, instructies en de dozen met hierin alle benodigde materialen maken het de medewerkers mogelijk om zelf met de bewoners kunst te maken. "Aan alles is gedacht zodat het project uitnodigt om aan mee te doen. Het is laagdrempelig, leuk en met de instructies op film en op papier waarborgen we toch de gewenste kwaliteit."

Prachtig alternatief

"In de maand september willen we ongeveer 120 bewoners actief mee laten doen", licht Wendy van Es toe. "Natuurlijk hopen we dat het in het najaar mogelijk wordt om de kunstdocenten weer op locatie te laten werken, maar lukt dit niet dan hebben we een prachtig alternatief ontwikkeld waarmee we vanaf oktober nog veel meer ouderen blij kunnen maken. En blijkt de animo voor september groter dan waar wij nu op inzetten, dan zetten we alles op alles om méér woonzorgcentra deel te laten nemen."

Kunstkracht 55+ biedt actieve kunstparticipatie aan ouderen in Westland en wordt mede mogelijk gemaakt door Careyn, Pieter van Foreest, Westland Cultuurweb, Stichting RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo, Oranjefonds, Gemeente Westland en Certhon Greenhouse Solutions.

Interesse in dit project? Medewerkers van woonzorgcentra kunnen voor meer informatie en deelname contact opnemen met Ines van der Drift via ivanderdrift@westlandcultuurweb.nl.