Lierse sportclubs verwachten alsnog snelle uitbreiding

Redactie 06-09-2020
Foto: Archief / LTC 't LooWie een balletje wil slaan bij 't Loo moet zes jaar geduld hebben.

De Lierse sportverenigingen kunnen zich niet voorstellen dat de gemeente hun uitbreidingsplannen voor het sportpark aan de Veilingweg daadwerkelijk links laten liggen. Dat bleek tijdens een bijeenkomst van GemeenteBelang Westland (GBW) in de kantine van de Lierse tennisclub 't Loo.

door Evelyne Lammerding

Het is donderdagavond, het loopt tegen achten. Buiten slaan tennissers ontspannen een balletje. Binnen in de kantine presenteert LTC-voorzitter Cor van Staalduinen de plannen voor uitbreiding van het sportpark. Het publiek bestaat uit leden van GemeenteBelang Westland. De politieke partij houdt een inloop voor Lierenaren. Met deze ontmoeting sluit GBW hun Zomertour af; een serie ontmoetingen in vijf verschillende dorpen - Naaldwijk, Monster, Poeldijk en Kwintsheul - met elk zijn eigen kwesties.

In De Lier vormt het sportterrein het hete hangijzer. De Lierse handbal-, korfbal- en tennisvereniging zien al jaren hun ledenaantal stijgen. Het terrein is al jaren te klein voor het aantal sporters.

Wachtlijst

Wie bijvoorbeeld bij LTC wil tennissen, komt op een wachtlijst van zes jaar. De club telt momenteel 1330 leden."Er staan nu driehonderd leden op de wachtlijst. Als de trend zich doorzet, hebben we straks 550 wachtende op de lijst,'' zegt penningmeester Onno Keijzer buiten op het terras. Na de planpresentatie vindt een groot deel van de GBW-bijeenkomst buiten plaats.

Keijzers verwachting is gebaseerd op de nieuwbouw die De Lier staat te wachten. Aan de rand van het dorp worden de komende jaren een ruime achthonderd woningen in de wijk Molensloot gebouwd.

Ook bij korfbalvereniging Valto verwachten ze een verdere stijging van het aantal leden. Dat terwijl er voor een team al geen ruimte meer is. "We hebben dit jaar een tiende seniorenteam gekregen. Daarvoor is geen plaats om te trainen,'' laat Valto-voorzitter Marco Stolze bij een kop koffie binnen aan de bar weten. "Wij zijn met tweehonderd leden begonnen. Nu hebben we er 450. We moeten het doen met dezelfde twee velden die we vanaf het begin hebben.''

De club lost het probleem op door de velden in twee te splitsen. Dan nog heeft het tiende seniorenteam geen ruimte. "En op competitiedagen kunnen we de velden niet in twee delen.'' Dus zit Valto met een serieus probleem.

Volgens Stolze moet er binnen drie, hooguit vier jaar iets gebeuren. Ook LTC-penningmeester Keijzer zegt met stelligheid hun penibele situatie niet nog zes jaar moet duren.

Kwekerij

In de presentatie komt naar voren dat de verenigingen de aangrenzende kwekerij bij het sportcomplex willen trekken. Dat is volgens Stolze goed voor 2 extra hectare.

Voor de tennisvereniging ontstaat dan ruimte voor vijf extra velden. Daarbij kunnen ook drie padelbanen - de sport waarin tennis en squash samenkomen - worden aangelegd. Voor de korfbalvereniging ontstaat ruimte voor vier nieuwe senioren- en twee tot vier jeugdvelden. En de sporthal op het complex kan worden uitgebreid. Het plan voorziet tenslotte in honderd nieuwe parkeerplaatsen.

Het complete plan is op kosten van de drie verenigingen uitgedokterd door een ingenieur. Die heeft nog twee andere scenario's uitgewerkt, maar de absolute voorkeur van de verenigingen gaat uit naar het plan inclusief uitbreiding van de sporthal, meer parkeerruimte en extra sportvelden. Volgens Van Staalduinen zit de Lierse sport met dit scenario voor de komende vijftien jaar gebeiteld.

De vereniging wil dat de gemeente de grond koopt. De club heeft becijferd dat de grondaankoop neerkomt op 1,7 miljoen euro. De reconstructie van het gebied zou 1,9 miljoen euro kosten.

Optie

GBW-raadslid André van den Berg oppert dat de vereniging voor een optie op de grond zou kunnen gaan. En fractievoorzitter Remmert Keizer laat weten het Lierse sportplan te steunen.

Sportwethouder Pieter Varekamp (VVD) heeft het plan wegens geldgebrek terzijde geschoven. Desondanks verwacht Stolze dat het alsnog mee kan in de komende begroting. "Ook andere fracties zijn positief over de plannen. Samen kunnen zij ervoor zorgen dat deze toch worden opgenomen in de begroting.''

De gemeenteraad behandelt de begroting in november.