Ploegentijdrit Maasdijk mogelijk voor het laatst

Redactie 18-09-2020
Foto: PRDe ploegentijd was tien jaar lang vaste prik op de Westlandse wieleragenda.

Tien jaar lang kreeg het Westlandse wielerseizoen een spannende ontknoping in en rond Maasdijk. Maar er dreigt nu een einde te komen aan de jaarlijkse ploegentijdrit voor A- en B-trimmers in Maasdijk. Voor organisatoren Niels van Geest en Dennis Zeeman wordt zondag 20 september de laatste keer. Omdat er nog geen nieuwe kandidaten achter de schermen klaar staan, kan de ploegentijdrit weleens voorgoed verleden tijd zijn.

De historie van de jaarlijkse tijdrit voor teams gaat al langer terug. WWV organiseerde het evenement al eerder, met een deel van de route die door Midden-Delfland ging. Omdat die gemeente niet langer meer toestemming gaf, haalden Niels van Geest en Dennis Zeeman de wedstrijd naar Maasdijk met start en finish bij de sporthal. Daar groeide de ploegentijdrit uit tot een evenement waar fanatieke trimmers wekenlang naar uit keken. In de periode voorafgaand aan de start reden veel 'treintjes' door het Westland, als training voor de tijdrit die over ongeveer 40 kilometer in en rond Maasdijk voert.

'Fietsen van 12 mille'

Niels van Geest: "Het leeft enorm. Het is eigenlijk een wedstrijd voor de trimmers maar je wilt niet weten wat er allemaal aan materiaal aan de start staat. Fietsen van 12 mille, het is niet normaal meer. We hebben altijd minimaal 30 ploegen gehad. Het zijn er ook weleens een jaar 50 geweest. Maar dan duurde het programma te lang en werd het rond de start en finish te druk op de weg."

De voorlopig laatste editie wordt zondag 20 september gehouden. Het definitief doorgaan is pas laat rond gekomen. Ook voor de ploegentijdrit zijn maatregelen genomen om het coronavirus buiten de deur te houden. De prijsuitreikingen in het Sportcafé in de sporthal worden daarom uit elkaar getrokken. Door de late bekendmaking is de inschrijflijst nog niet vol. Er is ruimte voor 40 teams. "Vanavond gaan we iedereen nabellen. Ook gaan we nog wat herrie maken op Facebook dat het echt de laatste keer is."

Omdat dit jaar alle Westlandse criteria zijn afgelast, verwacht Niels van Geest dat er alsnog veel ploegen inschrijven. Veel Westlandse wielrenners doen elk jaar mee, al of niet met hun 'vaste' ploeggenoten. Vorig jaar werd de ploegentijdrit gewonnen door Onings Pro Cycling bij de A-trimmers, Ter Laak-Alpine Sport-Jansen Bouw bij de B-trimmers en Slipstream bij de vrouwen.

Herremenie

Hoewel het een definitief afscheid van een Westlands 'wielermonument' kan betekenen, hebben Van Geest en Zeeman nog één keer uitgepakt. Zo is er zondag een officieel startpodium met digitale aanduiding van de starttijd en zorgt de Herremenie uit Naaldwijk voor muzikale begeleiding. De eerste start van de ploegentijdrit is zondag om 9 uur, als de vrouwen aan hun ronde beginnen. Nieuw is dit jaar een C-categorie van trimmers van 60 jaar en ouder. Ook zij rijden één ronde. Voor de A- en B-trimmers staan er twee ronden op het programma. Elke ploeg die deelneemt is verplicht een vrijwilliger mee te nemen voor de beveiliging van het parcours. Inschrijven kan tot en met 18 september: www.ploegentijdrit.nl.