Meeste verzoeken voor evenementenkalender ingediend

Redactie 15-10-2020
Foto: Archief - RHMDe organisatie van De Ruitenburg Halve Westland denkt na over een corona-proof hardloopevenement.

Wie volgend jaar een evenement wil organiseren, kon tot 1 oktober een verzoek indienen bij de gemeente Westland om op de evenementenkalender te worden geplaatst. Voor hoeveel evenementen een aanvraag is ingediend, kan een gemeentewoordvoerder nog niet zeggen. Een aantal vaste organisatoren heeft nog geen verzoek ingediend.

door Evelyne Lammerding

De gemeente belt hen nog na. In december wordt bekend voor welke activiteiten een vergunning wordt verleend.

Organisatoren van grote, populaire evenementen zoals de Westlandse halve marathon in Naaldwijk, de Bradelier in De Lier en het Varend Corso hebben de verzoeken al ingediend. Maar corona blijft de onzekere factor.

Een van de eerste grote evenementen die dit jaar vanwege de totaal onverwachte corona-uitbraak sneuvelde, was de sportieve Ruitenburg Halve Marathon Westland. Die zou 21 maart worden gehouden. Een week voor het startschot werd bekend dat dit niet mocht doorgaan. Het scheelde de club ook duizenden euro's aan opbrengsten.

Ingediend

"De aanvraag voor volgend jaar is ingediend. Hoe het gaat lopen is afhankelijk van de omstandigheden,'' reageert Pieter van der Harst. De voorzitter doelt daarmee op het verloop van het coronavirus. "Binnen de regels van de Atletiekunie bestaan mogelijkheden om een halve marathon te houden. In het noorden van het land is een aantal loopevenementen wel doorgegaan.'' Hij heeft de kunst er afgekeken. "Maar ze hebben daar wel grote open ruimte en weinig bebouwing. Dan start en finish je anders dan in een bebouwde kern.''

In Naaldwijk vindt hij die open ruimte ook. De organisatie overweegt de start en finish bij de atletiekvereniging Olympus '70 op het sportpark de Hoge Bomen om Naaldwijk te laten vallen in plaats van in hartje Naaldwijk. Er wordt nog gepuzzeld op hoe daar dan wordt gestart: "De deelnemers moeten elkaar niet in de weg lopen. Misschien moet er dan in blokken worden gestart.''

Als de situatie in maart niet veel verschilt met de huidige, betekent dit ook dat er geen kleedruimte kan zijn voor de lopers. De organisatie beraadt zich nog op alternatieven. "Gekleed voor de halve marathon aan de start verschijnen zal wel lukken. Maar na afloop, als je compleet bezweet bent gefinisht,dan moet er wel iets zijn voor de deelnemers. In elk geval een dekentje om hen warm te houden. Het is ingewikkeld en we zoeken nu naar de mogelijkheden en de onmogelijkheden. We willen dit jaar alles klaar hebben voor volgend jaar,'' aldus Van der Harst.

Bradelier

In De Lier heeft het Oranjecomité de programmering voor de voorjaarsfeesten en de zomerse Bradelier van dit jaar overgeheveld naar volgend jaar. De artiesten die voor de Bradelier editie 2020 waren geboekt, konden worden overgezet naar 2021, laat voorzitter Piet Voskamp weten. "We hopen dat het allemaal kan doorgaan,'' zegt hij. "Maar of er in april, mei een vaccin is om de evenementen voluit te kunnen laten doorgaan, dat weet ik niet.''

Hij wil alle Lierse feesten in de oude, normale vorm laten plaatsvinden. Een alternatief plan zoals er dit jaar was, heeft het comité niet. "Het gaat door, of niet,'' aldus Piet Voskamp.

Varend Corso

De organisatoren van het Varend Corso hebben alles in gang gezet om volgend jaar op de evenementenkalender te worden opgenomen. Voor de editie van dit jaar hadden 45 deelnemers zich al lang voor het verstrijken van de aanmeldtermijn opgegeven. De organisatie polst binnenkort of zij volgend jaar weer van de partij willen zijn. "Volgend jaar hebben we zoveel meer ervaring met het coronavirus dan tot nog toe. Gemeenten zullen er ook gewend aan zijn en beter weten wat wel en niet kan. Daardoor zal het makkelijker zijn beslissingen te nemen,'' verwacht Sander Nieuwenhuizen van de organisatie.

De organisatie gaat nog in gesprek met de betrokken gemeenten en sponsoren. De officiële aftrap wil zij in januari doen. Het Varend Corso 2021 is wat betreft de organisatie het symbool voor vreugde na moeilijke tijden.