NVM: Minder verkocht, prijzen dalen

Redactie 15-10-2020
Foto: archief

Afgelopen kwartaal zijn er in Westland minder huizen verkocht (-3,9%) en zijn ook de prijzen licht gedaald (-1.1%). Dat blijk uit de meest recente cijfers van NVM Haaglanden. Vergleken met het derde kwartaal van 2019 laat Westland op beide fronten een steiging zien. In juli, augustus en september van 2020 werden 14,6 meer Westlandse woningen verkocht in vergelijking tot dezelfde maanden in 2019. De prijs lag 4,5% hoger.

De gemiddelde transactieprijs is 364.600 euro en de gemiddelde verkooptijd bedraagt 27 dagen versus 35 dagen ten opzichte van een jaar geleden.

De NVM maakt zich, ondanks de vele transacties, grote zorgen over de toekomst van de Nederlandse woningmarkt. De consument heeft nauwelijks meer iets te kiezen en daarmee zien we dat de prijsontwikkeling verder omhoog gaat. "De woningmarkt heeft echt verruiming nodig van het aanbod om woningen voor een grote groep betaalbaar te houden", aldus de NVM. "We hebben op korte termijn een noodplan nodig om de woningmarkt op dit vlak vlot te trekken. We begrijpen dat corona en de gevolgen hiervan de hoogste prioriteit hebben binnen het kabinet, maar de woningmarkt zou dan toch direct daarna moeten komen."

De NVM krapte-indicator is in het 3e kwartaal op 2 uitgekomen, het laagste niveau van deze eeuw. Een consument kan bij zijn zoektocht nog maar uit twee woningen kiezen, terwijl normaal gesproken dat tussen de 5 tot 10 woningen zijn.