Westland Stars blikken toch vooruit

Redactie 25-10-2020
Foto: WLSGuus van Mastrigt passeert zijn man.

De Heren 1 van basketbalvereniging Westland Stars hoopt dit seizoen te kunnen promoveren naar de Tweede Divisie. Op dit moment komt het team uit in de eerste klasse, maar dat is niet waar de ambities liggen.

Het is echter de vraag wanneer de basketballers weer aan de slag kunnen. De seizoensopener werd afgelast wegens een coronabesmetting bij de tegenpartij en de eerstvolgende partij, op 31 oktober tegen DAS uit Delft, gaat niet door vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Nu het RIVM voorzichtig laat doorschemeren dat de huidige situatie mogelijk nog maanden zal duren, is het de vraag wanneer de 's-Gravenzandse club weer aan de slag kan in de Westlandhal. Toch blijft het team onder leiding van Mika van Zeijl positief.

Tactiek

Alles draait uiteraard om tactiek, meent de coach. Mika van Zeijl heeft het spelen in het eerst team opgegeven om de taak als coach serieus te kunnen nemen. Dit doet hij nu een aantal jaar, en dat werpt zijn vruchten af. Coach Mika: "Het idee is om dit seizoen promotie te maken naar de tweede divisie, dit betekent dat we eerst of tweede moeten worden in de competitie. Ik denk dat we dit makkelijk moeten halen gezien de tegenstanders en onze brede selectie. Het team heeft minimaal acht spelers die allemaal mee kunnen komen op dit niveau, ongeacht de tegenstander. We zijn sneller, fitter en sterker en dit zou het eventuele nadeel aan techniek goed kunnen maken. Het doel is de tegenstander te vermoeien. Schieten komt uit de benen, dus zodra we die weten uit te putten bij de tegenstanders pakken we ze in de tweede helft. De eerste helft is aftasten, de tweede helft is erop en erover!"

Collectief

Milan Olsthoorn, ook bekend als 'Sterspeler' vertelt: "Ik denk dat we minimaal in de top drie moeten kunnen eindigen, en dan natuurlijk het liefst top twee. Dit is gebaseerd op de samenstelling van het team, ervaring en wat we laten zien op het veld. De uitdaging zit hem in de consistentie en uitvoering. Om elke wedstrijd het niveau te halen dat we kunnen laten zien met vlagen moet er gewerkt worden, en daar zijn we niet vies van. We zijn soms op het veld nog te passief. We moeten wedstrijden naar ons hand gaan zetten. Collectief kunnen we hartstikke goed staan te ballen, maar toch de wedstrijd uit handen geven. Dit seizoen hebben we de mogelijkheid wat meer terug te vallen op ervaring door de terugkomst van bijvoorbeeld Jens Olsthoorn. Dat is erg belangrijk in lastige wedstrijden."

De grootste tegenstander van die seizoen zal ongetwijfeld het coronavirus zijn. Het is onbekend wanneer de basketbalcompetitie weer van start gaat. Dat geldt voor vrijwel alle sporten.