Geplaagde flatbewoners willen rust terug

Redactie 26-11-2020
Foto: Stock

Overgeven in de lift, blowen op een bankje in de gemeenschappelijke hal, afgekloven kippenpootjes op de vloer. Bewoners van flatgebouw De Fuut in Honselersdijk willen een oplossing voor de overlast waar ze onder lijden.

door Evelyne Lammerding

De overlast bestaat volgens flatbewoners en bezoekers op de plaatsen zonder cameratoezicht. Zoals beneden in de gemeenschappelijke hal.

Een thuiszorgmedewerkster die de flat regelmatig bezoekt om bewoners te helpen, ziet daar 's avonds wel eens jongeren blowen. Vlakbij de schuifdeuren is een klapstoeltje bevestigd aan de muur.

Een echtpaar dat op familiebezoek gaat bij een (schoon-)moeder vertelt dat de lift kortgeleden was ondergekotst. Volgens hen is de flat onrustiger geworden sinds het geen 55-plusflat meer is.

Een bewoner die net op zijn fiets thuiskomt, begint ook over de bevuilde lift en had gewenst dat er een nummer bestond dat in het weekend kan worden gebeld. "Het was vrijdagavond gebeurd. Maandag was het opgeruimd. Dat was heel mooi, maar het zou goed zijn als het in het weekend kon worden schoongemaakt.''

Ook vindt hij meer politiecontrole noodzakelijk. Uit angst durft hij niet met zijn naam in de krant.

Jaren

Voorzitter van de bewonerscommissie Jan van Dijk kent de problemen. Ze spelen jaren in afwisselend meer of mindere mate.

Hij wijst op drugshandel, hangjongerenproblematiek en de laatste periode ook vuurwerkoverlast. "Ze waren niet zolang geleden van plan een camper op te blazen. Het vuurwerk lag al onder en rondom de camper. De eigenaar werd op tijd gewaarschuwd en heeft hem kunnen verplaatsen.''

De oplossing voor de problemen ziet hij in cameratoezicht op alle etages in de hele flat. "En dat de politie de beelden rechtstreeks kan zien. Nu hebben we twee camera's in het hele gebouw. Op de plekken waar ze hangen, is het rustig geworden.''

De ijzeren punten die op de galerij van de eerste etage 'inklimmers' moet tegenhouden, helpen niet. Een buurtbewoonster zegt dat zij ooit een persoon naar boven zag klimmen toen de ijzeren 'haaientanden' al waren geplaatst. Ze wil niet met haar naam in de krant.

Volgens Van Dijk laat tegenwoordig een bewoner de jongeren binnen en zouden niet-flatbewoners een sleutel hebben.

Melden

Het valt zijn buurman Piet, ook bestuurslid van de bewonerscommissie, op dat de overlast meestal 's avonds plaatsvindt. De aangewezen plekken om overlast te melden zijn de wijkagent en de wijkbeheerder. De wijkagent is volgens hem maar moeilijk te bereiken. Ook de wijkbeheerder van de verhurende corporatie kent hij niet.

De bewonerscommissie zou een half jaar geleden een afspraak krijgen met de nieuwe wijkbeheerder, zegt Van Dijk. "Daar is het nog niet van gekomen. Ik wil wel zeggen dat de vorige goede dingen heeft gedaan, net zoals de sociaal werker.''

Bestuurslid Piet hoopt volgend jaar op een gesprek met de wijkbeheerder. "Vestia stoot het bezit af, dus die zal hier geen tijd meer voor hebben verwacht ik, maar ik hoop dat de corporatie die het in januari overneemt met ons om tafel wil.''

Vestia bevestigt dat een afspraak met de wijkbeheerder is toegezegd, ontkent dat dit een half jaar geleden is gedaan, maar wil binnenkort een concrete datum plannen.

Politieke vragen

Buren uit de omliggende straten lijden ook onder overlast, blijkt uit de rondgang. Ze zijn ook geschrokken van een 'vuurwerkbom' die eind oktober een kunstwerk bij de flat vernielde. Het weekeinde erna werden ze opgeschrikt door een 'ratelband'. Ze klagen over drugshandel en troep die op straat wordt gegooid.

De drie lokale partijen GemeenteBelang Westland (GBW), LPF Westland en Westland Verstandig gaan vragen stellen in de raadscommissie van donderdag, 26 november. Zij willen weten wat de burgemeester - verantwoordelijk voor veiligheid - gaat doen om de overlast aan te pakken.

De drie vragen om meer cameratoezicht. GBW vraagt daarbij om extra mankracht om de overlastveroorzakers aan te pakken. LPF vraagt of de burgemeester ervoor kan zorgen dat de overlastgevers een gebiedsverbod krijgen. Westland Verstandig wil ook weten wat er wordt gedaan om te voorkomen dat de jongeren zich gaan verplaatsen als er in en rond De Fuut maatregelen zijn getroffen.