Nieuw bestuur Jongerenraad Westland

Redactie 27-11-2020
Foto: PRKevin Klinkspoor heeft het voorzittersschap overgedragen aan Emma Boellaard.

De Jongerenraad Westland heeft op 19 november een nieuw bestuur gekozen. Tijdens de vergadering is Emma Boellaard (17) verkozen tot voorzitter.

Het nieuwe bestuur bestaat verder uit Lotte Prins (15, vicevoorzitter), Rens van der Kaaij (20, secretaris), Merve Kurul (17, penningmeester) en Shannon Gregoire (19, adviescoördinator).

De verkiezingen werden georganiseerd omdat de termijn van 2 jaar van het vorige bestuur erop zat. Oud-voorzitter Kevin Klinkspoor kijkt met tevredenheid terug op de vorige bestuurstermijn. "De afgelopen twee jaar hebben we aan een fundament gewerkt. Dat staat nu. Het is nu aan een volgend bestuur om dat verder uit te bouwen." Er zijn daarnaast ook concrete zaken bereikt, volgens Klinkspoor: "Denk aan een calisthenics- en freerunningpark of ons onderwijstraject op MBO Westland. Dat zijn mooie dingen."

Eenzaamheid

Persoonlijk is Klinkspoor het meest trots op het onder de aandacht brengen van eenzaamheid onder jongeren. "In 2018 kreeg ik te horen dat ruim 33 procent van de jongeren zich eenzaam voelt. Daar schrok ik enorm van", zo zegt hij. In oktober 2020 heeft de Jongerenraad daarom, in samenwerking met onder andere de gemeente, een netwerkbijeenkomst over dit onderwerp georganiseerd. Klinkspoor: "Het mooie van die bijeenkomst was dat, door middel van theater, eenzaamheid een heel helder en duidelijk gezicht kreeg. Veel deelnemers waren diep geraakt achteraf. Het is lastig uit te leggen hoe zoiets gebeurd. Je had er eigenlijk bij moeten zijn."

Niet alles ging vanaf de start van een leien dakje. Klinkspoor: "Uiteraard hadden we opstartproblemen, niemand wist immers hoe de Jongerenraad er nou precies uit moest gaan zien. Ik zeg wel eens: 'eigenlijk waren we 25 jongerenraden. Ieder lid had er een ander beeld bij.' Dat er na twee jaar dan toch één richting uit is gekomen, vind ik prachtig."

Samenwerkingen

De opvolger van Klinkspoor, Emma Boellaard, staat te popelen om te starten met haar nieuwe bestuur: "Ik heb er echt veel zin in. We gaan er deze komende twee jaar weer iets moois van maken, samen met alle leden." Over haar prioriteiten is ze duidelijk. "We gaan onder andere een enquête richting de gemeenteraad oprichten om te bepalen wat zij nou precies van ons verwachten. Dat was in het verleden nog wel eens onduidelijk. Uiteraard zetten we verder in op samenwerkingen binnen de raad tussen de verschillende commissies, en buiten de raad met sociale partners", vervolgt ze. "Het traject op MBO Westland, onze samenwerking met het COC omtrent Coming Out Day en die met de Politie Westland om jongeren bewust te maken van fietsverlichting, zijn allemaal samenwerkingen die we gaan voortzetten", zegt Boellaard. "En het liefst gaan we natuurlijk ook weer nieuwe samenwerkingen aan."

Boellaard gaat dit doen met een bijna volledig nieuw bestuur. Ook dat ziet zij positief in: "Alle verkozen bestuursleden hebben goede kwaliteiten. We kunnen dit." En mocht er toch nog ergens advies over nodig zijn. "Kevin en zijn oude bestuur zijn altijd bereikbaar voor adviezen." Klinkspoor lacht daarom: "Maar ik denk dat, dat met dit bestuur niet zoveel nodig zal zijn."

Oud-voorzitter Klinkspoor werd gedurende de vergadering verrast met de jongerenwaarderingsprijs de Westlandse Uitblinker. Deze ontving hij uit handen van burgemeester Arends voor zijn vrijwilligerswerk.