Ricardo van der Ende wint 24e titel

Redactie 26-11-2020
Foto: PRRicardo van der Ende.

Vorig weekend is Westlander Ricardo van der Ende kampioen geworden in het Frans kampioenschap GT4 autoracen. In de een na hoogste klasse in de GT racerij, de GT4, was de strijd hevig tot het bittere eind. In de laatste wedstrijd op het Franse formule 1 circuit Paul Ricard kwamen de kwaliteiten van de Westlander wederom boven drijven en was letterlijk de sterkste op de baan.

In een raceweekend worden er 2 races verreden, een op zaterdag en een op zondag. De 2 races zijn beide 1 uursraces waarin er tussen de 25e en 35e minuut van rijder gewisseld moet worden. Ricardo rijdt samen met de Belg Benjamin Lessennes.

In race 1 op zaterdagavond in het donker ging de equipe goed van start. Ricardo vertrok op een 7e positie werkte zich al snel naar voren naar positie 3, net voor de grootste concurrent in het kampioenschap Edouard Cauhaupe in de Mercedes GT. Na de rijderswissel kreeg het duo een wel heel merkwaardige straf, uit het niets een 'drive true' (een passage door de pitstraat) waardoor Ricardo en Benjamin terugvielen naar plek 15.

Alle pijlen waren dus gericht op de allerlaatste wedstrijd van het jaar. Ricardo's teammaat Benjamin moest vertrekken op plaats 14, 4 plekken achter de concurrenten in een Mercedes en Apline. Door een mooie strijd en een snelle rijderswissel kwam Ricardo zij aan zij de baan weer op, direct naast de nummer 2 in het kampioenschap. Een rondenlange felle strijd ontplooide zich waarbij de bumpers niet gespaard bij bleven. De strijd werd besloten door een niet zo nette actie waarbij de Mercedes Ricardo van de baan wilde rijden waar beide auto's erg veel schade opliepen. Gelukkig kon Van der Ende gehavend en wel zijn weg vervolgen om uiteindelijk op een 3e plaats te eindigen, voor de concurrentie, en genoeg voor het kampioenschap.

Ricardo; "Ik rijd het Frans kampioenschap omdat dit het zwaarste kampioenschap van de GT4 is, Het was een bizar weekend waar er van alles gebeurde, er werden straffen aan ons uitgedeeld welke erg discutabel zijn, er is een poging gedaan om ons echt van de baan te rijden maar we hebben het allemaal doorstaan en de zeer beschadigde BMW over de streep weten te krijgen. We hebben ons doel bereikt, We zijn kampioen!" aldus de Westlander die hiermee voor de 24e keer in zijn leven kampioen werd. Door het op karakter binnenhalen van deze fel begeerde titel ziet het er ook volgend jaar weer goed uit voor Van der Ende. "Wat ik volgend jaar ga rijden is nog niet helemaal zeker, we gaan eerst maar de feestdagen vieren met m'n gezin welke ik toch wel veel heb moeten missen, en vol gas geven op onze indoor kart en partycentrum in Poeldijk."