Gratis webinar over burgemeester in oorlogstijd

Redactie 01-12-2020
Foute burgemeester Ipenburg van \u2019s-Gravenzande en Monster in het strafkamp De vergulde hand in Vlaardingen.
Foto: Genootschap Oud Westland

Genootschap Oud Westland organiseert op 8 december een webinar met een lezing door prof. dr. Peter Romijn over 'Burgemeesters in oorlogstijd'. Vanwege het bijzondere thema zal deze lezing ook gratis te volgen zijn voor niet-leden.

Prof. Romijn is deeltijdhoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en Directeur Onderzoek aan het NIOD: Nederlands Instituut voor Oorlog Documentatie.

Met de uitdrukking 'burgemeester in oorlogstijd' wordt gedoeld op het dilemma waarvoor alle burgemeesters zich in oorlogstijd gesteld zagen. Wie opstapte hoefde verder geen vuile handen te maken, wie bleef zitten kon erger voorkomen. Wie bleef zitten was vaak in staat om de scherpste kantjes van het beleid van de bezetter af te halen. Wie opstapte wist bijna zeker dat hij door een NSB-er zou worden opgevolgd. Aan de andere kant kon de politiek van 'het geringere kwaad' ook tot medeplichtigheid leiden. Deze spanning zorgde ervoor dat de positie van veel burgemeesters tijdens de bezetting omstreden werd en dat er ook na de oorlog veel over te doen was.

Maar de uitdrukking zegt meer: te veel burgemeesters zijn in de oorlog te lang blijven zitten en hebben uiteindelijk meer steun aan de bezetter verleend dan aan de bevolking. Terughoudendheid met het uitspreken van een te gemakkelijk oordeel past daarom. Prof. Romijn schetst de dilemma's waar de burgemeesters voor geplaatst werden op grond van historische voorbeelden.

Het webinar start op dinsdag 8 december om 20.00 uur, maar de link zal openstaan vanaf 19.00 uur, zodat wie nog nooit met Zoom te maken heeft gehad tijd heeft om de verbinding te testen. Niet-leden kunnen zich aanmelden via bestuur@oudwestland.nl. De link zal u dan worden toegezonden.