Oud & Nieuw: 'Het kan nog alle kanten op'

Redactie 17-12-2020
Foto: Archief \/ Roger van der KraanRegulier vuurwerk zoals dit zal dit jaar minder te zien en horen zijn.

Westland bereidt zich voor op de jaarwisseling. Hoewel er een vuurwerkverbod geldt, wordt met alle scenario's rekening gehouden.

door Evelyne Lammerding

De gemeente sluit bijvoorbeeld van 16 tot en met 24 december alle prullenbakken op straat af. En zij brengt de hotspots in kaart zodat er extra toezicht kan worden gehouden.

Corona is een doorlopende factor die dit jaar een rol speelt. Ook bij Oud & Nieuw. De vuurwerkhandel heeft een enorme domper te verwerken met het vuurwerkverbod dat voor deze jaarwisseling geldt. Alleen het allerlichtste vuurwerk zoals sterretjes en knalerwtjes zijn toegestaan. Idee is dat het vuurwerkverbod leidt tot minder vuurwerkletsel, waardoor de zorg niet verder onder druk komt te staan met Oud & Nieuw. Zorgpersoneel loopt op zijn tenen door de aanhoudende toestroom van coronapatiënten.

Maar ondernemer Marcel Koene uit 's-Gravenzande bijvoorbeeld blijft nu met een grote hoeveelheid vuurwerk zitten. Terwijl vuurwerk een groot onderdeel is waarop zijn bedrijf steunt. Het andere deel is het bekende tuincentrum, De Carlton.

"We moeten december zien te overbruggen," zegt Koene. "Normaal is dit een van de drukste maanden van het jaar in het tuincentrum en met de vuurwerkverkoop."

Nu is het een kwestie van verkopen wat nog kan. "Via de webshop is het lichte vuurwerk nog te koop."

Koene vreest voor een toename van illegaal vuurwerk nu het reguliere vuurwerk is verboden. Die angst sprak hij aan het begin van het jaar al uit en is onveranderd.

Maar hij moet nu verder; deze maandagmiddag heeft hij het druk met het tuincentrum. Niet alleen met een run van klanten die snel inkopen willen doen voordat het tuincentrum een maand dicht moet, maar ook met het snel opschalen van personeel. Hij wil deze laatste dag voor de lockdown open zijn 'tot de laatste klant'.

Buurtpreventie

De ondernemer is niet de enige die illegaal vuurwerk vreest. De buurtpreventie houdt hetzelfde voor mogelijk.

Volgens de voorzitters van de buurtpreventie in Honselersdijk en Monster/Ter Heijde kan het twee kanten op. "Of er komt geen hond op straat, of het loopt uit de hand," zegt Richard Borsje, voorzitter van de buurtpreventie in Honselersdijk. "Dit was een krankzinnig jaar waarin weinig mocht. Het kan zijn dat sommigen dat als excuus gebruiken om er op oudejaarsavond een zooitje van te maken."

Elk jaar loopt de buurtpreventie in Honselersdijk op 31 december met twee ploegen in het dorp. Als het nodig is en als het kan, spreken zij onruststokers aan. Wanneer dat niet zo'n goed idee lijkt, dan kunnen zij direct de politie waarschuwen. Tijdens de jaarwisseling zijn de lijnen kort.

Op moeilijke plekken - 'hotspots' - wordt extra goed gelet. De gemeente Westland telt in totaal 44 hotspots, verdeeld in alle kernen. Honselersdijk telt er drie. In Monster heeft de buurtpreventie zes hotspots in beeld.

Voorzitter van de Monsterse buurtpreventie Peter van der Weijden zegt dat de vrijwilligers in aanloop naar Oud & Nieuw vaker langslopen bij deze plekken. Boa's en politie houden er met de jaarwisseling extra toezicht, laat de gemeente desgevraagd weten.

Van der Weijden verwacht dat de jaarwisseling in het algemeen rustiger zal zijn, maar ook hij vreest voor meer illegaal vuurwerk door het ontbreken van regulier vuurwerk.

Huisartsenpost

"Deze jaarwisseling zal anders worden, maar Oud & Nieuw is altijd een onrustige avond," zegt Mark van Lier. De directeur van de Westlandse huisartsenpost in Naaldwijk heeft geen garantie dat het deze keer heel erg rustig wordt. Zoals bij elke jaarwisseling is er dus een extra arts aanwezig. "Als de dienstdoende arts naar een patiënt toe moet, moet er wel een arts aanwezig zijn om andere patiënten op te vangen."

De post heeft deze keer ook een extra assistent. "Min of meer toevallig, omdat die wordt ingewerkt."

De gemeente treft preventieve maatregelen. Behalve het afsluiten van straatmeubilair gaat het om extra inzet op overlastgevers.

Als de burgemeester ernstige openbare ordeverstoring vreest van een persoon, kan hij een gebiedsverbod opleggen. In Westland zijn er twee uitgereikt. Dit kunnen er volgens een gemeentewoordvoerder meer worden.

In Naaldwijk, Honselersdijk en Monster komt cameratoezicht.