'Hoop dat vaccin een succes wordt'

Redactie 24-12-2020
Foto: Stock

Negen maanden corona en een tweede lockdown verder ligt er een coronavaccin. De eerste uitnodigingen voor een vaccinatie worden 4 januari verstuurd. Die gaan naar medewerkers in de verpleeghuiszorg, thuiszorg en gehandicaptenzorg. Daarna volgen doelgroepen als ouderen en mensen die kampen met een chronische aandoening. Vanaf 8 en uiterlijk 11 januari begint het inenten. Hoe staat Westland hier tegenover?

door Evelyne Lammerding

De GGD zorgt voor het personeel dat de vaccinaties gaat zetten. GGD Haaglanden, waaronder Westland valt, zit volop in de voorbereiding, maar kan nog niet zeggen waar de Westlandse vaccinatielocatie komt. Daarover verwacht zij snel duidelijkheid.

De gezondheidsdienst zegt vanaf het begin van de vaccinatiecampagne voldoende personeel in te zetten om de zorgmedewerkers te vaccineren. Een exact aantal is nog onduidelijk. Momenteel wordt verder onder meer bekeken hoe de logistiek moet verlopen.

Zorginstellingen Pieter van Foreest heeft in totaal 25 locaties en 3400 medewerkers. In Westland heeft zij 9 verpleeghuizen en woonzorgcentra. Daarnaast levert zij thuiszorg. Pieter van Foreest is positief over de coronavaccinatie. "Net als de griepprik heeft het een preventieve werking,'' zegt woordvoerder Ilonka Ouwendijk. Ook deze zorgorganisatie is druk bezig met het treffen van voorbereidingen voor het vaccinatieproces.

Enthousiast

Cock van den Berg (98) uit Naaldwijk kreeg begin december corona en overleefde het. De montere Naaldwijkse is enthousiast over de vaccinatie: "Ik ben 100 procent voor.''

Een sluipmoordenaar noemt ze het virus. Want alle voorzichtigheid ten spijt - 'er kwam niemand in huis en als ik mensen zag, was dat altijd op afstand' - zag het virus toch kans over te springen.

"Een buurvrouw belde; zij had corona. Ik heb à la minute de GGD gebeld voor een test.'' Die bleek positief. In overleg met de huisarts volgde een ziekenhuisopname. "Ik kwam lucht tekort, kreeg het benauwd en ineens ben je weg. In het ziekenhuis hebben ze heel goed notie van mij genomen.'' Een ic-opname bleef haar bespaard. Sinds haar ziekenhuisopname is Van den Berg heel snel moe. "Dat was eerder niet zo. Maar ik heb zes kinderen door wie ik goed wordt verzorgd. En je moet ook willen. Ik heb prachtzin in het leven. Ik hoop dat het vaccin een succes wordt.''

Ook Cok, maar dan zonder 'ck', Jansen (87) uit 's-Gravenzande laat zich inenten. Jansen vreesde voor corona toen hij afgelopen zomer in het ziekenhuis belandde. "Het bleek longontsteking te zijn. Ik ben twee keer gecheckt. Gaan ze met dat rotstokje in je neus.'' Tot zijn opluchting had hij het virus niet opgelopen. Dat wil Jansen, tot 16 maart vrijwilliger in verpleeghuis De Kreek, graag zo houden.

Helena Foss (48), zorgmedewerker uit Wateringen is ook positief over het vaccineren: "Ik heb vertrouwen in de wetenschap en heb er vertrouwen in dat het vaccin veilig is. Ik kijk ernaar uit en hoop dat de wereld er langzaamaan weer een beetje anders door gaat uitzien.''

Foss begrijpt dat sommigen wat angstig zijn voor het vaccin. Veelgehoord argument is dat 'je niet weet wat erin zit'. "Maar van andere vaccins zoals de griepprik, weet je dat ook niet.''

Terughoudend

Kelly Cornelisse-Peek (29), deskaccountmanager, uit De Lier reageert terughoudend: " Het is goed dat het vaccin eraan komt en het oudere mensen kam beschermen. Voor mezelf wil ik het eerst aankijken. Ik wil weten of je er onvruchtbaar van wordt. In de toekomst wil ik een gezinnetje. Ook wil ik weten of de ongeboren baby er iets van kan oplopen.'' De Lierse is gerust als wordt aangetoond dat die zaken worden uitgesloten.

Oud-tuinder en nu vrijwilliger Henk van Dijk (85) uit Monster staat ook niet direct in de vaccinatierij: "Ik heb het er gisteren nog over gehad. Maar ik heb ook nooit de griepprik genomen.'' Van Dijk lost het anders op: "Ik ben altijd buiten bezig. En als ik binnen ben, staan mijn ramen open. Bij het winkelen zet ik gewoon mijn mondkapje op. Verder ben ik niet zoveel onder de mensen en ik leef zo gezond mogelijk.'' Die maatregelen bevallen Van Dijk vooralsnog prima.