Stadion van ADO is eerste vaccinatieplek Haaglanden

Redactie 29-12-2020
Foto: ADO Den HaagHet terrein van het Cars Jeans Stadion zal vanaf 18 januari 2021 als eerste dienen als vaccinatielocatie voor de regio Haaglanden. \n

Het terrein van het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag is gekozen als eerste vaccinatielocatie in de regio Haaglanden. Hiervoor worden tenten opgezet die worden ingericht met 'priklijnen' waar zal worden gevaccineerd. Een gedeelte van het parkeerterrein P2 zal als de vaccinatielocatie dienen. Mensen zullen bij het maken van hun afspraak overigens zelf kunnen kiezen naar welke locatie zij gaan, dat kan bijvoorbeeld ook de locatie in Hollands Midden, Rotterdam of Kennemerland zijn.

Zorgmedewerkers van verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning ontvangen als eerste een uitnodiging voor de Covid-19 vaccinatie. Dit gebeurt vanaf 4 januari door de instelling waar zij werkzaam zijn. Op 11 januari volgen vaccinaties op de eerste drie locaties in Nederland. Regio Haaglanden behoort niet tot die drie locaties, maar zal op 18 januari beginnen met vaccineren.

De verwachting is dat Regio Haaglanden minimaal 29.000 vaccins van Pfizer/BioNTech geleverd krijgt. Dit betekent dat er in onze regio minimaal 14.000 zorgmedewerkers gevaccineerd kunnen worden, dit omdat het vaccin van Pfizer/BioNTech in twee giften wordt gegeven, de eerste op dag 1 en de tweede op dag 22. Zeven dagen na de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd tegen het coronavirus. Per dag zullen bij aanvang 700 vaccins gegeven worden. Er kan per dag gemakkelijk opgeschaald worden mocht dat nodig blijken.

Voor het inplannen van de afspraken zal vanaf begin januari een landelijk callcenter zijn ingericht. Op dit moment wordt er voor de vaccinaties van zorgprofessionals landelijk uitgegaan van 25 locaties, verspreid over het land.

Nederland heeft in totaal 6 soorten vaccins aangekocht, waarvan de tweede het Moderna vaccin is. Deze wordt naar verwachting op 6 januari 2021 goedgekeurd. Moderna is op basis van hetzelfde principe ontwikkeld als het Pfizer/BioNTech vaccin, alleen op bewaarcondities verschillen de vaccins flink.