Donna Moens: 'Het staat mooi op je cv en je kan er wat van leren'

Redactie 22-01-2021
Foto: Charles Jungschl\u00e4gerDonna tijdens een online meeting met haar FIRST LEGO Leagues team.

Donna Moens (21) volgt het Vrijwillig Traineeship van Vitis Welzijn. Ze vindt het vooral interessant om met verschillende doelgroepen te leren omgaan. Zo ging ze met kinderen aan de slag in de First LEGO League. "Ik wist niet zoveel van kinderen, dus ik sta soms echt te kijken van hoe slim ze zijn."

door Linda van der Klooster

In het dagelijks leven studeert Donna Security Studies aan de universiteit van Leiden. "Dat gaat over internationale veiligheidsvraagstukken in de breedste zin van het woord. Dit is inderdaad een heel interessante tijd voor ons. Het jaar onder mij heeft de coronapandemie als een casus behandeld. Voor ons jaar paste het net niet bij de vakken. Ik heb gekozen voor een nieuwe minor: Cyber Security Essentials, die zich richt op de technische aspecten van cyber security, maar ook een beetje de beleidskant en data protection en de rechten daarachter." Naast haar studie volgt Donna het Vrijwillig Traineeship van Vitis Welzijn."

Horecaglimlach

Donna is via social media bij de Vrijwillig Traineeships terecht gekomen. "Ik dacht: waarom niet? Het staat mooi op je cv en je kan er wat van leren. Naast mijn studie werk ik ook bij De Naald als horecamedewerker. Daar komen veel verschillende soorten mensen, maar daar heb je altijd standaard je gastvrije horecaglimlach op staan. Nu leer ik echt ook communicatie skills en met verschillende doelgroepen omgaan."

Donna heeft als Vrijwillig Trainee een coach. "Daar kun je alles bij kwijt en die helpt je mee om je op de goede plek te zetten. Bij mij gaat het vrij goed, maar er zijn ook mensen die er meer moeite mee hebben. Dan heeft de coach een belangrijke rol en kan het Vrijwillig Traineeship ook echt een steuntje in de rug zijn."

LEGO

Haar coach dacht mee over een oplossing toen Donna door corona niet verder kon bij Myosotis Westland. Huis van de Wijk De Hoekstee in Hoek van Holland had gelukkig een extra vrijwilliger nodig voor de FIRST LEGO League. Daarin strijden kinderen tussen de 9 en 15 jaar tegen andere teams bij het ontwerpen, programmeren en bouwen van een volledig autonome robot die een parcours met obstakels moet kunnen volgen. Ook wordt er gewerkt aan een project waarin de kinderen zelf een onderzoek uitvoeren en de resultaten presenteren met behulp van LEGO.

"De Hoekstee had dit jaar zoveel aanmeldingen dat ze een tweede team konden starten", vertelt Donna. "Daar was een extra begeleider nodig. Dat ging ik doen en voor mijn tweede termijn als Vrijwillig Trainee ben ik er gebleven. Ik had geen ervaring met kinderen en ik vond het best spannend. Ik dacht straks vinden ze me stom of saai en dan zit je daar. Ik vond het moeilijk om verwachtingen te stellen, maar ze zijn leuk,slim en lekker druk. Ik wist niet zoveel van kinderen, dus ik sta soms echt te kijken van hoe slim ze zijn. Ik werd goed opgevangen dus daar ben ik hartstikke blij mee."

Maquette

Het thema van dit seizoen is 'RePLAY!'. "De kids moeten nadenken over manieren om mensen meer actief te krijgen met behulp van technologie. Ze hebben dat onderzocht, enquêtes gehouden en een maquette gebouwd van LEGO. Het gaat om creatief en praktisch zijn, dus het is voor alle niveaus leuk. Iedereen werkt samen en leert de eigen en elkaars sterke en zwakke punten kennen en dat gebruiken in de opdrachten. Leren is belangrijker dan winnen."

Door corona verloopt ook hier alles anders. "Normaal hebben we bijeenkomsten in de Hoekstee op woensdag en vrijdag. Nu gaat het online. De kids hebben thuis een pakketje gekregen met allerlei dingen die de komende weken worden behandeld. Een soort huiswerk. We merken dat ze het best moeilijk vinden, online werken en ze hebben natuurlijk ook al van school les op die manier. We kiezen voor leuke activiteiten zoals een woordenbingo met woorden als LEGO, innoveren en teamwork. Deze week staat er een quiz op de planning. Ik hoop dat ik de kinderen nog een keer live kan zien, voor mijn traineeship daar eindigt. In februari begin ik op mijn nieuwe locatie. Ik weet nog niet wat en waar, maar ik ben benieuwd."

Westlandse Jongeren tussen de 16 en 27 jaar kunnen via Vitis Welzijn als Vrijwillig Trainee een half jaar lang vrijwilligerswerk doen bij verschillende maatschappelijke organisaties in Westland, steeds twee maanden op een plek. In april start er een nieuwe lichting. Het aantal uren, minimaal vier uur per week, kiest de jongere zelf. Van tevoren worden via een vragenlijst de doelen en wensen geïnventariseerd. Elke trainee wordt begeleid door een jongerencoach. Zie www.westlandvoorelkaar.nl/vrijwillig-traineeship voor meer informatie en aanmelden.