Yara (17) helpt als vrijwilliger op de verpleegafdeling

Redactie 06-02-2021
Foto: Linda van der KloosterYara Duindam vindt de zorg interessant, omdat je er echt mensen mee kan helpen.

Eindexamenleerlinge Yara Duindam (17) uit Naaldwijk helpt als vrijwilliger op de verpleegafdeling van Het Reinier de Graaf Gasthuis. Ze maakt praatjes met de oudere patiënten en helpt de verpleegkundigen. "Ik kan meekijken en daar leer ik van."

door Linda van der Klooster

Het Reinier de Graaf Gasthuis heeft een tijdelijke verpleegafdeling in het Diaconessenhuis in Voorburg. Hier logeren rond de twaalf ouderen, die na een verblijf in het ziekenhuis geen medische zorg meer nodig hebben, maar nog niet genoeg zijn opgeknapt om naar huis terug te keren. Het is een tussenoplossing. In afwachting van een plek in een verpleeghuis, of zorg aan huis, kunnen ze terecht op de verpleegdeling. Zo komen op de hoofdlocatie van het Reinier de Graaf Gasthuis bedden eerder vrij. Dat is in deze tijd hard nodig.

Op de tijdelijke verpleegafdeling in het Diaconessenhuis werken verpleegkundigen, 'VIG'ers' (ziekenverzorgenden), zorgassistenten en vrijwilligers. Yara Duindam (17) uit Naaldwijk is een van de vrijwilligers. "Tijdens de eerste lockdown ging school dicht", vertelt de eindexamenleerlinge vwo. "Niemand wist wat er ging gebeuren. We hadden geen les. Ging je één middagje zitten dan had je je huiswerk al af. Ik had daardoor veel extra vrije tijd. Ik wilde iets nuttigs doen. Ik googelde en kwam zo op de website extrahandenvoordezorg.nl. Ik hoorde er een tijdje niets van, maar eind oktober kreeg ik bericht dat ze iets nieuws gingen starten en daar goed vrijwilligers bij konden gebruiken."

Geen corona

De patiënten op de verpleegafdeling in het Diaconessenhuis hebben geen corona. "Hier worden ouderen verpleegd die herstellen van een andere ziekte of medische ingreep. Het verschilt per patiënt hoe lang ze hier blijven. Dat is afhankelijk van een beschikbare plek in een verpleeghuis, revalidatiecentrum of thuiszorg."

De vrijwilligers zijn er vooral om te zorgen dat de ouderen zich niet eenzaam voelen. "Het is vooral het stukje gezelschap dat je aan de mensen kan geven", vertelt Yara. "Er lopen genoeg verpleegkundigen rond voor medische handelingen. Ik ben er om even met de patiënten over de gangen te wandelen, een spelletje te doen, een praatje te maken. Ik zorg dat ze niet alleen zijn. Het is dankbaar werk. Je ziet dat ze het leuk vinden dat er iemand is om mee te praten."

Iedere patiënt mag per dag één bezoeker ontvangen. Er zijn echter ook ouderen die niet zo vaak bezoek krijgen. "Daarom zijn de vrijwilligers zo belangrijk. Zodat ook zij nog in contact blijven met mensen. Het is echt even dat luisterend oor bieden. Zeker mensen die minder vaak bezoek krijgen, kroppen het anders op. Je hoort soms heftige verhalen. Ik kan geen oplossing bieden, maar ze kunnen lekker hun hart luchten."

Feestjes

De meeste vrijwilligers zijn vijftigplussers. Dat maakt van Yara een opvallende verschijning. "Ze vinden het best leuk dat ik jong ben. Ze vragen dan naar mijn leven en naar mijn school. Of ze vragen of ik de feestjes niet mis. Ze zijn echt heel nieuwsgierig naar hoe mijn leven er nu uitziet."

Yara is tevreden over de sfeer op de verpleegafdeling. "De verpleegkundigen betrekken je er echt bij. Ik kan meekijken en daar leer ik van. Als een patiënt heel veel pijn heeft, dan weet ik niet of ik er wel of niet bij moet gaan zitten. Dan vraag ik wat ik het beste kan doen. Sommige ouderen hebben niet veel praatjes, terwijl ze het wel heel leuk vinden dat je er bent. Anderen hebben misschien juist altijd praatjes maar nu even niet omdat ze zich niet lekker voelen. Dan is het misschien beter om ze even met rust te laten. De verpleegkundigen zien dat, omdat ze veel ervaring hebben."

Yara wil na het vwo de gezondheidsrichting op. "Het is goed om nu te kijken of het echt wat voor me is en of ik het echt leuk vindt. Ik denk erover Gezondheidswetenschappen te gaan studeren. Dat is het stukje dat komt kijken achter de schermen bij de gezondheidszorg. Tijdens de open dag legden ze bijvoorbeeld uit wat er allemaal geregeld moet worden om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen te kunnen vaccineren. Ik vind de zorg heel interessant, omdat je er echt mensen mee kan helpen. Ik zie het niet zitten om arts of chirurg te worden, dus deze opleiding is precies wat ik zoek. Na de zomervakantie hoop ik ermee te beginnen."

Vitis Welzijn

Yara staat er wat cijfers betreft goed voor. Naast school en haar vrijwilligerswerk, heeft ze ook een bijbaan op de vleeswarenafdeling van een supermarkt. "Ik dans normaal ook, jazz dance, maar omdat dat nu niet kan, doe ik aan hardlopen." Ook is Yara vrijwilliger bij Vitis Welzijn. "Ik heb het Vrijwillig Traineeship gedaan, waar je in een half jaar bij verschillende organisaties meeloopt als vrijwilliger. Daar ben ik nu mee klaar en nu ben ik een van de coaches van de huidige vrijwillig trainees."

Yara vindt het belangrijk dat jongeren vrijwilligerswerk doen. "Je leert er echt heel veel van, zoals afspraken nakomen en met mensen omgaan, maar ook ingewikkeldere vakzaken. Organisaties kunnen er ook wat van leren, omdat jongeren een andere blik hebben. Daarnaast is het hartstikke leuk om daar mee bezig te zijn. Als ik een ochtend vrij heb in de weekenden of de vakanties dan probeer ik naar de verpleegafdeling toe te gaan."

Wil jij je ook inzetten als vrijwilliger in het Reinier de Graaf ziekenhuis? Bekijk dan hier de vacatures: https://werkenbijreinier.nl/vacatures.