Gevaarlijk dun ijs en windwakken, maar toch: Westlanders in Vlaardingen

Redactie 11-02-2021
Foto: Frank HazenbergRond het middaguur hadden zo'n dertig Westlanders Vlaardingen bereikt.

Ondanks het gevaarlijke ijs en de felle zon zijn donderdag 11 februari de eerste Westlanders per schaats aangekomen in Vlaardingen. Om 11.00 uur kwamen de eerste vijf binnen en rond 12.00 uur was de groep al gegroeid tot zo'n dertig man, waarvan sommigen met een nat pak. Dat meldt Frank Hazenberg, bakker van de bekende ijsmoppen. Deze koekjes worden traditioneel uit Vlaardingen mee teruggenomen na een schaatstocht. Wie thuiskomt met ongebroken koeken, heeft zich bewezen als goede schaatser. De terugtocht werd vaak bemoeilijkt omdat veel schaatsers lang bleven plakken in het voormalige café De Kroon.

Corona heeft ook dit anders gemaakt. IJsmoppenbakker Hazenberg heeft besloten dit jaar geen Vlaardingse moppen te verkopen op de Hoogstraat. Hij wil de coronamaatregelen daarmee respecteren.

"We hebben wel een verrassing. We hebben gisteren bij Bakker Vlinder, een zorgbakkerij in Rotterdam, 300 ijsmoppen gebakken en deze per stuk verpakt. Om te laten weten dat wij jullie niet vergeten zijn en als pleister op de wond, krijgen de eerste 300 Westlanders gratis een zakje met 1 ijsmop als beloning voor de lange riskante toch die jullie ondernemen. Ik wens alle Westlanders veel schaatsplezier de komende tijd en een behouden thuisreis. Zegt het voort dat niemand zijn leven op het spel moet zetten om de ijsmoppen te komen halen, want dit jaar zullen ze niet verkocht worden."