Feestweken ook in 2021 onder grote druk

Redactie 18-02-2021
Foto: Archief / Sandra Vlielander

De Westlandse evenementenkalender is ook voor 2021 helemaal volgeprogrammeerd. Natuurlijk met de bekende lokale feestweken in de zomer, maar ook met tal van andere evenementen. Vooralsnog zijn alle activiteiten, net als in 2020, gecanceld en het zou zomaar kunnen dat dit ook voor de evenementen in de komende maanden geldt.

door Fred Louter

Geen feesten, geen evenementen, geen braderieën: wat doet dit met een samenleving als die van Westland als het gaat om sociale cohesie en gezelligheid? En: komen de feestweken überhaupt nog wel terug in de huidige vorm?

Volgens burgemeester Bouke Arends van gemeente Westland zijn de feestweken een onderdeel van de Westlandse identiteit. Hij zal er dus alles aan doen om die te behouden: "In de ruim twee jaar dat ik burgemeester ben van Westland heb ik gezien en ervaren dat Westlanders echte gezelschapsmensen zijn. Elkaar ontmoeten, in de kroeg, op een feest of gewoon thuis met familie en vrienden, is hier enorm belangrijk. Dat dit door de coronacrisis niet kan, valt veel mensen zwaar en dat snap ik heel goed. De feestweken, maar bijvoorbeeld ook het Varend Corso, vormen voor veel inwoners het hoogtepunt van het jaar. Jong en oud kijken er reikhalzend naar uit en bezoeken niet alleen de feestweek in het eigen dorp, maar vaak ook die in andere Westlandse dorpen. De feestweken zijn onderdeel van de Westlandse identiteit en dragen bij aan de saamhorigheid en verbinding in de samenleving. Het is voor velen een grote teleurstelling als ze niet doorgaan."

Gedoe

"Het doel van de feestweken in De Lier is in essentie het behouden en eventueel versterken van de sociale cohesie in het dorp," aldus Piet Voskamp van het Oranje Comité in De Lier, organisator van onder meer de Bradelierweek (17 tot 22 augustus). "Als dat twee jaar wegvalt? Dan verandert er niet zo heel veel, denk ik. De Lier is een gemeente waar de saamhorigheid groot is. Ik denk dat wanneer we weer los kunnen gaan, alles snel als vanouds zal zijn. Wat ik wel merk is dat er een bepaalde lusteloosheid ontstaat bij vrijwilligers. Het is momenteel zoveel gedoe om nog iets te organiseren. Dat valt in ons eigen comité nog mee gelukkig; iedereen staat nog altijd te popelen om in actie te komen wanneer dat weer mag. Ons draaiboek voor het 100-jarig jubileum ligt al twee jaar klaar, we hebben maar drie dagen nodig om alles op te bouwen. Ik voorzie eigenlijk maar één probleem als we toestemming krijgen: als De Lier toevallig de eerste feestweek in Westland wordt, hoe handhaven we dan de openbare orde? Ik kan mij voorstellen dat mensen op dat moment namelijk door het dolle heen zullen zijn. Maar goed, dat is een luxeprobleem. Laten we hopen dat we dat op ons bordje krijgen, want dat zou betekenen dat het virus niet langer ons leven bepaalt."

Risico

Arends: "Helaas is er op dit moment nog veel onzekerheid rond evenementen. De verwachting is dat evenementen in elk geval tot 1 mei of 1 juni niet mogelijk zijn. Wat er daarna wel en niet kan, is nog onbekend. Voor organisatoren is dat natuurlijk lastig. Ga je alvast voorbereidingen treffen (en kosten maken), met het risico dat je evenement niet door kan gaan en je inspanningen voor niks zijn geweest? Of wacht je af, met het risico dat je te laat bent om je feest nog te kunnen organiseren? Het is een duivels dilemma. Ik hoop van ganser harte dat we ook in Westland het coronavirus snel onder controle krijgen, zodat er weer evenementen kunnen plaatsvinden, al is het misschien in aangepaste vorm."

Opzet

Voor Rein Wiendels, voorzitter van de Naaldwijkse feestweek (24 tot 28 augustus), is het glashelder: De Wes land Reünie zal - in wat voor vorm dan ook - niet verdwijnen. "Mensen zetten er net als voor carnaval in het zuiden wat centjes voor opzij. De sociale verbinding en gezelligheid is ook bij ons het hoofddoel, al heb ik wel mijn twijfels of de overheid tegen die tijd alweer instemt met het organiseren van evenementen. Maar zelfs als we groen licht krijgen, dan zullen we kostentechnisch met de ondernemers toch goed na moeten denken over de opzet van de feestweek. Natuurlijk zijn ondernemers bereid te organiseren en investeren, maar wat is financieel nog mogelijk en verantwoord straks? Mocht de feestweek onverhoopt niet doorgaan, dan geeft dat ons wel de tijd om na te denken over de opzet van De Reünie. De laatste jaren is de lat qua veiligheidseisen van politie en brandweer zó hoog komen te liggen, dat we echt moeten kijken of het op de bekende wijze nog kan. We moeten namelijk wel de veiligheid van bezoekers kunnen waarborgen. Ook daarover zijn we regelmatig in gesprek met elkaar."