Lierse Nicolien zamelt geld in voor MS-behandeling

Redactie 26-02-2021
Nicolien Pronk-van der Hoeven zamelt geld in voor een kans op een toekomst.
Foto: Privé

Voor 1 augustus van dit jaar moet Nicolien Pronk-van der Hoeven 66.000 euro bij elkaar hebben gebracht. De 28-jarige Lierse kreeg drie jaar geleden de diagnose MS en een operatie in Rusland lijkt de enige manier om een toekomst te behouden.

Sinds het vaststellen van de diagnose in november 2018 is het leven Nicolien van compleet veranderd. Ondanks medicatie heeft ze veel last van aanvallen of schubs ('sjoeps'). "Hierdoor heb ik Niet Aangeboren Hersenletsel opgelopen", vertelt Nicolien. "Dit uit zich in een trage informatieverwerking, vergeetachtigheid en extreme vermoeidheid. Ook tast de schub het gezichtsvermogen aan. De laatste drie jaar heb ik elk jaar tussen november en januari een aanval. Opeens was ik aan één oog voor 95 procent blind en een jaar later was het functioneren van mijn rechterzijde verstoort waardoor ik niet meer kon lopen zonder om te vallen. Ik heb een tijd met een rollator moeten lopen en ook in een rolstoel gezeten. Afgelopen januari begon mijn zicht weer slecht te worden en kon ik met één oog slechts 70 procent zien, dit is helaas tot op het heden niet hersteld. Ondanks de zware medicatie is de MS niet te stoppen en zie ik mijn toekomst somber in. De afgelopen jaren ben ik zo erg achteruit gegaan dat ik helaas veel toekomstdromen heb moeten opgeven."

Hoop

In Nederland zijn geen mogelijkheden voor een behandeling. "Ik zie nog maar één kans op een toekomst en dat is een stamceltransplantatie in Rusland." De stamceltransplantatie in Rusland reset het immuunsysteem waardoor de MS wordt stopgezet door middel van haar eigen stamcellen. "Velen die mij zijn voorgegaan hebben nu een leven zonder MS-progressie. Sommigen ervaren zelfs dat de MS klachten compleet zijn verdwenen. De behandeling biedt mij weer hoop."

De operatie staat al in de agenda, voor 10 augustus. Het geld ervoor is er echter nog niet. Om de reis en de behandeling te kunnen financieren heeft Nicolien samen met haar man en familie een crowdfunding opgezet. Nicolien: "De behandeling inclusief de reis bedraagt 66.000 euro en wordt niet vergoed omdat de behandeling in Nederland niet wordt uitgevoerd. Het bedrag moet vóór 1 augustus opgehaald worden."

Doneren kan via www.helpnicolientegenms.nl. Via deze website houdt Nicolien een blog en vlog bij over de voortgang.