Pijler van de samenleving Maarten van der Spek: 'Je maakt een geintje en ze liggen in een deuk'

Redactie 05-03-2021
Foto: Charles JungschlagerHet eerste deel van zijn Vrijwillig Traineeship deed Maarten bij de bibliotheek.

Maarten van der Spek (24) zit in het laatste deel van zijn Vrijwillig Traineeship van Vitis Welzijn. Op drie heel verschillende locaties deed hij vrijwilligerswerk en leerde hij veel, ook over zichzelf. "Door corona moeten we nog wel met school bezig zijn, maar het leuke, het sociale is weggevallen. Het was fijn om weer even sociaal bezig te zijn."

door Linda van der Klooster

Maarten van der Spek deed al vrijwilligerswerk bij Bibliotheek Westland en bij 's Heeren Loo. De laatste twee maanden van zijn Vrijwillig Traineeship loopt hij met een jonge Vrijwillige Trainee en met een oudere dame. "Ik studeer aan de Hogeschool Leiden", vertelt Maarten. "Ik zit in het derde jaar Toegepaste Psychologie. Het traineeship vond ik een mooie kans om met verschillende organisaties in contact te komen en nieuwe mensen te ontmoeten. Het duurt zes maanden en je doet elke twee maanden iets nieuws."

Maarten heeft de eerste ronde van het traineeship gelopen bij Bibliotheek Westland. Daar maakte hij onder meer een online pubquiz voor de medewerkers en vrijwilligers van de bieb. Ook al was het voor bibliotheekmedewerkers, de quiz ging niet alleen over boeken en literatuur. "We dachten juist dat het wel leuk zou zijn om het een keer niet alleen over boeken te hebben. Dus een ronde boeken, maar ook een actuele ronde, een sportronde en van alles wat. Het is goed ontvangen."

Wat Maarten tijdens zijn vrijwilligerswerk bij de bibliotheek het meest heeft geleerd, is dat vrijwilligerswerk een prettige bezigheid is. "Door corona moeten we nog wel met school bezig zijn, maar het leuke, het sociale, is weggevallen. Het kost energie en je krijgt er niets voor terug. Fijn om dan weer even sociaal bezig te zijn. Ik was daar ook in de bieb aanwezig. Het was leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en een beetje een praatje te maken. Leuk om te zien hoe zo'n organisatie eruit ziet en daar eens rond te lopen."

Belevenistuin

Samen met de coach die elke Vrijwillig Trainee begeleidt, koos Maarten als zijn tweede locatie voor de Bosroos van 's Heeren Loo. "Dat is een belevenistuin en dagbesteding voor bewoners van het Westerhonk", legt hij uit. "Mijn coach dacht dat ik daar als Vrijwillig Trainee zou passen en dat was ook zo. Ik wilde vanuit mijn opleiding specifiek iets met deze doelgroep doen, mensen met een licht tot matige verstandelijke beperking. Dit was een hele toegankelijke manier om een keer met ze te werken. Dat is het leuke van een traineeship dat je op een makkelijke manier veel verschillende ervaringen opdoet.

Maartens dagen daar waren verschillend ingedeeld, maar kwamen neer op het begeleiden van de cliënten in het doen van hun werkzaamheden in de tuin, werkplaats en winkel. "Je maakt een geintje en ze liggen in een deuk. Dat was het leukste. Toen mijn tijd erop zat, iets eerder dan bedoeld, wegens de vaccinaties en de angst voor de Engelse variant van corona, vond ik dat jammer. Als het goed is, ga ik daar nog een keer lunchen om afscheid te nemen."

Taart

Het laatste deel van zijn Vrijwillig Traineeship werkt Maarten met een jongere Vrijwillig Trainee en met een dame op leeftijd die gezelschap zocht. "Die andere Vrijwillig Trainee is nog jong, 16 jaar. Ik wil misschien coach worden of met jongeren werken, dus het is leerzaam. Er is een klik. Voor hem is het Vrijwillig Traineeship deel van een tussenjaar. Ik begeleid hem een beetje bij verschillende activiteiten. Zo hebben we met BieKlien een dagje afval geraapt op het strand en hebben we een taart gebakken en versierd om aan mensen aan te bieden."

Met de dame op leeftijd doet Maarten boodschappen en houdt hij een praatje. "Ze is erg geïnteresseerd in jongeren en hoe wij denken. Ze komt niet zo vaak met jongeren in contact maar wil erg graag leren hoe het nu met de jongeren gaat en hoe wij tegen de wereld aankijken. Ze kan ook heel gepassioneerd praten over haar verleden. Tot nu toe zijn we het vaak eens, dus er zijn geen echte discussies. Maar ik denk wel dat het een discussie zou durven, als we het een keer niet eens zouden zijn. Onze band is goed. Zo lang ik het leuk vind blijf ik het graag doen, ook naar mijn Vrijwillig Traineeship. Misschien dan niet meer elke week, maar af en toe."

Carrière

Tijdens zijn Vrijwillig Traineeship heeft Maarten veel over zichzelf geleerd. "Zo weet ik nu dat ik in principe wel flexibel ben. Dat wist ik, maar dat heb ik nu bevestigd gekregen. Ik pas me makkelijk aan als ik in een nieuwe organisatie kom. Ik kan makkelijk het gesprek aangaan. Ik heb ook geleerd dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn om iets voor een ander te betekenen."

Maarten zou het Vrijwillige Traineeship zeker aanraden. "Als je een beetje tijd over hebt, dan is het een heel toegankelijke manier om in aanraking te komen met vrijwilligerswerk. We hebben tegenwoordig iets te veel de focus op onze eigen carrière en zouden best wat meer kunnen omkijken naar een ander. De ervaring die dat opbrengt, kan je de rest van je leven en carrière meenemen."

Inzet

Ook meer over jezelf en de wereld leren? Een nieuw lichting trainees start op 1 april, en jij kan nog meedoen! Kijk voor meer informatie op: www.westlandvoorelkaar.nl/vrijwillig-traineeship.