Grote belangstelling voor vervroegd stemmen

Redactie 17-03-2021
Foto: Rolf van Koppen FotografieHet tellen van de stemmen per brief begon op dinsdagmorgen al in het gemeentekantoor aan de Verdilaan in Naaldwijk.

Een rij bij het stembureau in het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk op maandag, 5224 briefstemmers op vrijdag en kiezers die op de extra dagen voor gesloten deuren staan. De landelijke verkiezingen verlopen op alle manieren anders dan anders.

door Evelyne Lammerding

De verkiezingen worden gehouden op woensdag 17 maart. Westland telt deze woensdag 63 stemlokalen. Per stembureau zijn er vijf stembureauleden en woensdagavond komen daar vier tellers bij om tot laat de stemmen te tellen.

Westlanders konden maandag en dinsdag in 11 van de 63 stemlokalen - per dorpskern een - vervoegd hun stem uitbrengen. En deden dat in grote getale.

"Ik ga vandaag, omdat ik dacht dat het rustig zou zijn,'' zegt een aantal stemmers rond half twee. Maar er staat een wachtrij. Het stemlokaal mag telkens een beperkt aantal kiezers binnenlaten.

De eerste kiesgerechtigden staan maandagochtend met zijn vijven om 07.30 voor de deur om hun stem uit te brengen. De bodes zien om iets voor 12.00 uur het drukste moment van de ochtend. Naar schatting twintig kiezers vormen dan een rij.

Herhaling

Karin van Bueren (67) en haar man die 3 jaar ouder is, vinden het gespreid stemmen voor herhaling vatbaar. "Het geeft je de keuze. Anders ben je verplicht op een bepaalde dag je stem uit te brengen, maar dat hoeft niet altijd goed uit te komen. Mijn man mocht wel per brief stemmen, maar wilde liever zelf stemmen. En zo zijn we hier samen heen gegaan,'' zegt zij rond half twee.

Philip Bal (82) vindt het gespreid stemmen ondanks de wachtrij ook ideaal. "Er is meer keus. Ik moest toch bij de supermarkt hier in de buurt zijn. Dan is het makkelijker om ook direct te stemmen.''

Henk (75) en Margriet (76) Heemskerk hebben ook geen spijt dat ze niet per brief hebben gestemd. "Voor ons gevoel komen we nu echt stemmen.''

Aan Josien van Spronsen (81) was verteld dat ze ook in zaal de Binnenhof kon stemmen. "Maar daar stond ik voor een gesloten deur. Toen ben ik hierheen gelopen, ik woon dichtbij. Maar ik heb nog nooit in de rij gestaan voor het stemmen.''

Aanvullen

Elk bureau heeft maandagochtend vijfhonderd stembiljetten. Lang voordat de dag om is, blijkt dat aantal onvoldoende. Zeven van de elf stembureaus hebben aan het begin van de maandagmiddag al nieuwe stembiljetten nodig. Gemeentemedewerkers gaan erop uit om de voorraad aan te vullen.

Ook het stemlokaal aan de Verdilaan in Naaldwijk heeft al vroeg nieuwe biljetten nodig. Op dit bureau hebben om 14.00 uur al 535 Westlanders hun stem uitgebracht, weet voorzitter van dit stembureau Robert-Jan Timmer.

Maandagavond waren om 19.00 uur in het hele Westland 4456 stemmen uitgebracht, het opkomstpercentage was 5,37 procent.

Briefstemmen

De stemmen van maandag, dinsdag en de briefstemmen worden woensdag geteld. In Westland konden 15.700 kiezers per brief stemmen. De gemeente had vrijdagmiddag 5224 briefstemmen ontvangen.

Timmer merkt dat het poststemmen niet voor iedereen duidelijk was. Zo'n twintig kiezers brachten hun gesloten envelop maandag naar het bureau, maar openden deze ter plaatse. "Dan is de stem niet geldig meer, omdat iedereen het dan heeft kunnen zien. Dus moet dat biljet weg en krijgen de mensen een nieuwe waarop ze in het stemhokje alsnog kunnen stemmen.''

Daarnaast werden dertig enveloppen correct afgegeven op het stembureau Verdilaan.

17 maart

Westlanders kunnen 17 maart in 63 stemlokalen terecht, in 2017 waren dat er 52. Er zijn dit jaar 26 nieuwe stembureaus bijgekomen. Nieuwe locaties zijn er in bijvoorbeeld de Oude kerk in Naaldwijk, de Sosefhal in Honselersdijk, de Noorderkerk in 's-Gravenzande en Fata Morgana in Monster.

Vanwege corona konden verpleeghuizen geen ruimte bieden aan stembureaus, maar volgens een gemeentewoordvoerder zijn niet alle nieuwe locaties in de plaats gekomen van een verpleeg- of verzorgingshuis.