Leerlingen ISW begraven tijdcapsule

Redactie 26-03-2021
Het idee is om de capsule weer op te graven op 22 maart 2041.
Foto: ISW

Op dinsdag 22 maart begroeven leerlingen van ISW Gasthuislaan samen met wethouder Piet Vreugdenhil een echte tijdcapsule. De bedoeling is om de capsule over twintig jaar weer op te graven.

Deze actie was in het kader van de afronding van het project 'Toekomst perspectief jongeren'. De afgelopen weken heeft hij/zij samen met zijn/haar klasgenoten die in 4 VWO zitten, geschreven over hoe hun wereld er over twintig jaar uit zal zien. Dit deden zij op basis van interviews met verschillende vooraanstaande personen die midden in de maatschappij staan en bekend zijn met de regio Westland.

Toekomstperspectief jongeren

De huidige maatschappij lijkt niet altijd de makkelijkste tijd om in op te groeien, een studie te volgen of zelfs een studie uit te kiezen. De pandemie, de klimaatverandering en de verschillen tussen bevolkingsgroepen voeden de onzekerheid van de maatschappij. Docent Nederlands op ISW Gasthuislaan, Arie van Nieuwkerk, vindt het daarom erg belangrijk om zijn leerlingen een positief beeld te geven van hun toekomst.

Zijn leerlingen kregen de opdracht om interviews af te nemen met mensen die nu midden in de maatschappij staan, zoals politici, zorgmedewerkers, ondernemers en mensen met een religieus beroep. Samen met ISW onderneemt, de verbinding tussen onderwijs en de wereld daaromheen, hebben zij interviews afgenomen met Piet Vreugdenhil, Geert Millekamp, Arne Weverling, Nico van der Houwen, Simone Plugge, Hans Meijer, Ferry Ouwendijk, Ciska Gideonse, Ronald Daalman en Perry Dekkers.

De tijdcapsule

De leerlingen hebben hun opdrachten verwerkt in een mooi boekwerk. Het boekwerk en andere items waar de leerlingen - de medewerkers van de toekomst - waarde aan hechten hebben zij afgelopen dinsdag begraven bij hun middelbare school. Het idee is om de capsule weer op te graven op 2 februari 2041, exact 20 jaar na begraving van de tijdscapsule. De leerlingen zijn dan rond de 35 jaar, hoe denken zij over het geschetste beeld die zij destijds op papier hebben gezet? Docent Arie van Nieuwkerk hoopt dat de interactie tussen de ervaringsdeskundigen en de leerlingen zal leiden tot een kritische houding en zeker ook tot het hebben van een positieve kijk op hun aandeel in de toekomst.